2019-07-20 67 浏览
毕业之后,在中环开始上班有不少个晚上都在这里和朋友饮酒食饭,系一个充满回忆嘅地方。知道这里7月19日后便会结束营业,所以特意和朋友在这之前光顾。可能因为就快结束营业,平日午餐时间整间餐厅都坐满了人,气氛很热闹。我们点了意粉牛扒薄饼一齐分享。前菜点了Burrata cheese, 芝士正常水准反而番茄很甜。主菜方面叫了两个意粉,分别系大虾墨汁意粉及蚬肉意粉。这里的墨汁意粉虽然墨汁味欠奉但很香芝士奶油味,加上新鲜爽脆嘅大虾,系我在其中一个最喜欢嘅主菜。另外的蚬肉意粉,当中的蚬肉份量不少而且大只新鲜加上橄榄油嘅香味亦都系一个不错嘅选择。另外点了午餐中的牛扒, 分量可以,而且用炉火烤至外层带有焦香味而入面有肉汁,几好。另外唔少得餐厅招牌大薄饼,点了推介的Pizza no.2 满满嘅辣肉肠蘑菇芝士香肠,布在薄饼底上,又脆又香口。这里嘅薄饼有两个size, 细嘅就系普通12吋的圆形薄饼,而大薄饼系长方形,会放上一个木板上,比较少见,所以我每一次来都会选择大薄饼。 最后送上午餐附上嘅甜品tiramisu。这个甜品奶油味香滑,但整体味道只属正常水准。有很多意大利餐厅嘅甜品做得比它更好。这里嘅出品唔算特

这里嘅出品唔算特别好味,但餐厅对我而言有好多回忆。应该在结业之前会再来一次happy hour。
2019-07-18