2013-08-31
很少写食评的我,都要为这间要结业老店写最后的食评!住西环3年,食足这间饭店2年的我,已经当左系我既饭堂,差不多每星期都会来一次!为什么? 为的就篜海鱼! 去连锁酒楼食既海鱼,都系养多,无味! 但食左这里一次海鱼之后就爱上左! 清篜游水海鱼都不过$100-$150,完全无腥味,鱼味浓! 最紧要系清得唔会过火,又唔会唔熟,次次都刚刚好! 水准稳定,好滑好好味! 孖宝特价有时有海虾都必叫! 开边蒜茸海虾只只都有虾膏! 连仓鱼都不过$148左右,豉汁篜仓鱼都系好新鲜好味! 重有冬瓜盅同例汤,例汤渣多过汤,用料重手! 重好过自己煲! 原个菠萝炒饭,菠萝新鲜好味,炒饭重料一流! 炸蟹钳虾肉多,但好好味! 烧鹅都不错! 生炒骨既菠萝都系用新鲜既,唔系用无味个d! 个汁酸酸甜甜,唔系用色素个d! 系蒜香鸡无食过,个样好似炸子鸡咁,但见大枱客都必叫! 平常都$300两个人,即系每人$150,但用料质数高,成本咁大,加上今次业主大幅加租,做唔住都预左,但无谂过无咁快! 重谂住出年楼价跌,呢d名气老店重可以生存到! 希望佢可以好似新兴食家咁系西环重开啦! 等理熟客同伙记都开心啦!