2022-10-06
大利清汤腩📍 鲗鱼涌祐民街16号地下记忆中系首次踏足太古,朋友介绍去祐民街揾食。同一条街有三间餐厅可以选择:牛腩面店、汉堡店同泰国菜。我哋行咗一转都系返返去第一间嘅大利清汤腩,一嚟因为佢嘅牛腩系香港数一数二出名,二来就系佢快将光荣结业,只系营业到10月25日咋。难得嚟到太古,又经过呢间出名最好食嘅分店,当然要趁佢尚在嘅时候食返一次啦。 💰$35牛腩河 🐮大利清汤腩已经有三十几年历史,算系本地清汤腩的元祖之一,佢哋会用新鲜牛骨熬汤底,而牛腩就系新鲜黄牛腩嚟整,虽然我已经无食牛肉接近两年,但睇到都知啲牛腩好嫩,闻落好香牛味,唔会干争争。 💰$35云吞粗面 🥟我自己叫咗呢碗嚟食,云吞大大粒,食落啖啖肉,虾肉好弹牙!因为本身想叫捞面,但落单嘅姐姐听错咗,嚟到先知系粗面。但因为我唔钟意食粗面,于是我将成个面同朋友交换,所以我食嘅系河粉。佢哋嘅河粉好索汤,基本上未食哂碗粉都已经得返三分一嘅汤,食到后半啲河粉开始变得易断,好在佢嘅粉无咩麻包袋味,而且都好滑身。 💰$35紫菜三宝河 🍡朋友叫咗呢碗三宝河,佢嘅三宝系三款丸,无记错应该系墨鱼丸、鱼蛋同猪肉丸。我食咗佢惟一一粒墨鱼丸,好弹牙,一啲腥味,食到
📍 鲗鱼涌祐民街16号地下
牛腩河 🐮
云吞粗面 🥟
紫菜三宝河 🍡
朋友叫咗呢碗三宝河,佢嘅三宝系三款丸,无记错应该系墨鱼丸、鱼蛋同猪肉丸。我食咗佢惟一一粒墨鱼丸,好弹牙,一啲腥味,食到入面嘅墨鱼肉,汤底嘅味都好清,唔错唔错。
💰$49
云吞牛腩河 🥟🐮
同上面嘅评语一样,但个人认为双拼唔系咁抵食,因为云吞只有两粒,但牛腩嘅份量又唔系比$35一碗嘅牛腩河几多,但如果贪心啲想试多款嘅可以叫双拼嚟食!
💰$15
腩汁萝卜 🥕
萝卜煮得好淋身,清甜之余吸晒腩汁嘅精华,仲要无渣,价廉物美,推!