2018-02-09
寻晚收工比较晏,本来约左女友喺市区出去食饭,不过见收工晏左,不如揾返上水既餐厅食,唔驶女友走嚟走去! 喺上水好多餐厅既新成路,揾到间门面几好既西餐厅,就俾佢吸引左入去!餐厅尚算宽敞,提供大约十张台,食西餐嚟讲,坐得舒服对我嚟讲系几紧要! 坐低无耐待应都好似高级西餐厅咁介绍下今日有咩精选菜式,餐厅食品主打羊仔柳,烤猪手,安格斯汉堡等,饮品就主打咖啡,朱古力等!我哋都参照左待应既介绍,点左尼哥斯沙律,香烤羊仔柳,蓝芝士杂菜意大利饭同两个餐汤!估唔到小小餐厅会提供油醋点面包,已经系我预奇之外,南瓜汤酸酸甜甜,略带南瓜甜味,非常开胃!餐厅好有秩序上菜,餐汤饮完之后,会先换餐具再上菜,我估唔到小小店铺有大餐厅既服务,呢个时候我开始对佢哋既野食有d期待!尼哥斯沙律首先出场!呢个好出名既地中海沙律竟然可以喺上水食到,仲只系卖$88,质素高,味道好!入面有好好多旧厚切黑椒烟熏吞拿鱼,浓浓既黑椒令吞拿鱼既腥味都去除晒,只系食到肥美既吞拿鱼!配合埋火箭菜,薯仔等配料,令人非常开胃! ! 重点系份量都好大!紧接沙律上台既系香烤羊仔柳,我哋都跟住待应既介绍order左7成熟,羊仔柳既生熟程度整得刚刚好!非常
紧接沙律上台既系香烤羊仔柳,我哋都跟住待应既介绍order左7成熟,羊仔柳既生熟程度整得刚刚好!非常嫩囗,餐厅非常窝心,上台前已经切好一片片,食落啖啖肉,咬落去肉汁立即渗晒出嚟,而且一d都唔会有膻味,份量又大,其实唔点汁就咁食已经非常好食!
最后上柱既系蓝芝士杂菜意大利饭,芝士浓郁足够拉丝,铺上面一片片既蓝芝士𠮶阵香浓既芝士味,单系闻已经令我口水都流埋,食落更系齿甲留香,成口都系𠮶阵芝士味,喜欢食比较浓味芝士既朋友,真系千祈唔好错过! 意大利饭亦做得恰到好处,唔会太淋,有咬口!
饭后我哋各自都叫左杯野饮,就系餐厅主打既抹茶同朱古力,我就叫左个薄荷朱古力,女友就叫左个green tea lattle!
浓郁香滑既朱古力加上阵阵薄荷味,令到呢餐非常完美
女友既green tea lattle抹茶味浓,唔驶加糖仲好饮!
两杯饮品有卖相到味道都做到色香味俱全!令我哋非常满意呢餐
呢餐咁高质既西餐,埋单不过300 几,以佢哋既高质服务同高质食物嚟讲,我觉得系非常合理!我喜欢佢哋d𩠌菜慢慢一道一道甘上,服务周到!唔会赶住要我哋交台,俾我哋有充足时间享受每道菜式!仲有时间倾下计!以后想食西餐,可以唔驶再出市区!嚟呢间孖宝餐厅就得!