2017-02-21 2303 浏览
究竟将中菜西班牙式小食化会喺点?上嚟日熹楼就寻找到答案,都喺早前睇到一篇食评嘅描述,将惯常见到嘅京川沪菜式,无论凉菜、点心,以至大菜、主食,都做得的骰小碟,更设计出「百碟宴」,让客人一次过可以试得更多。一出电梯就喺餐厅,环境偌大,一室古雅装修,在柔和嘅灯光下,完全无老派中菜馆嘅俗气。最欣赏喺其空间感,明明仲有唔少地方可以摆多几张枱,但店主无咁做,让人感到轻松无压迫。此外,相信设计师应该花咗唔少心思,店内仲有好多中国风嘅玩味摆设,睇落应不乏值珍蔵。大厅嘅方枱可组合成唔同人数嘅长枱,但人多就梗喺拣圆枱方便倾偈啲,店中有适合4-6人嘅小圆枱,亦有可供10-12人用嘅大圆枱。餐厅尾,更设有贵实厢房,不过,就无问包房最低消费要几多。餐厅稍入嘅位置,更设计成酒吧格局,不单喺装修上另一亮点,亦俾人感觉嚟依度唔一定食餐饭,更可以把酒谈天。而睇餐牌时,发现一系列中式鸡尾酒,以花雕、竹叶青、茅台、玫瑰露……等等中国酒嚟做,非常有创意,更冠以攻、守、战、平、和、静、共、喜、军、皇名字,贯彻玩味之余,更不失霸气。未点菜,先送上一小杯迎宾饮料,听店员介绍喺几样嘢沟埋,因为讲得太快又无刻意装载,只记得以玫瑰花茶为
未点菜,先送上一小杯迎宾饮料,听店员介绍喺几样嘢沟埋,因为讲得太快又无刻意装载,只记得以玫瑰花茶为主,呷一小口,冰冰凉,好清玫瑰花幽香。而只杯靓到不得了,通花图案及彩纹非常精致
迎宾饮料
茗茶方面,除咗一般嘅普洱、香片、菊花……等等晌茶楼都饮到嘅选择外,唔介意俾啲钱,可以考虑其他饮品选项,如高级一啲嘅中国茶、花果特配茶、西方茶及日熹茶特调。
热情果香片 $38

小弟就无点特别试其他,但友人就想试试杯热情果香片,加上点凉菜就可以以$20享用,吸引力更大。友人饮过之后,佢嘅点评就喺颇有特别,茶香中带点酸爽嘅感觉,两者夹得嚟唔会好怪。
热情果香片
虽然有一本大餐牌,但揭嚟揭去,且好似唔齐全,反而,有两页纸餐厅,将凉菜、炆煎炒、炸物、辛辣、水煮、京川主食、锅巴、汤品、素菜、京式点心等等一次过印晒出嚟,辣唔辣,喺唔喺厨师推介,都一目了然清楚晒。
前菜小碟:猪头肉拼豆腐干、手拍青瓜

先嚟两小碟餐前小食,前者食其卤香,后者贪其爽口,点都有诚意过酒楼嘅现成花生或小食杂豆粒,而且,睇单佢啲小食喺无收钱。
前菜小碟:猪头肉拼豆腐干、手拍青瓜
五香薰蛋 $28

依个熏蛋做得水准绝对上乘,半凝固嘅蛋黄入口绵绵,既有蛋香,又有淡淡烟熏味;加入脆卜卜嘅蟹籽,虽唔喺咩新鲜事,但添几分口感令感觉唔同,记得有家上海菜馆就配上少少黑鱼籽,令色差有对比更突出外,咸鲜嘅黑鱼籽更托出蛋香。
五香薰蛋
白切黑豚肉粉皮 $68

店员突然强调佢哋所有猪肉菜式都采用黑豚,足见店家对用料嘅执着。啲豚肉切得非常薄身,咬落十分柔嫩,且有猪肉味,脂肪感唔太重,底下嘅粉皮又好滑溜,有别鸡丝粉皮配麻酱,而喺配甜豉油,味道又夹到㖞。
白切黑豚肉粉皮
醉拿手 $48

佢哋最拿手喺乜就未确定,但依道「醉拿手」就绝对好食兼值得推介,猪手唔单止去晒骨,食落啖啖肉无麻烦,而且,酒香入味,却有份清爽感,正!
醉拿手
京派冰镇鲍鱼 $68

作为凉菜小食,饱鱼经花雕泡浸过再切成薄片,片片唔止超薄,更厚薄均一,可见师傅刀功了得。入口很爽口,又带微微烟韧感,轻轻酒香有令鲍鱼味更突出。
京派冰镇鲍鱼
老北京牛肉卷饼 $48

嚟咗几道凉菜,我仲谂住个牛肉卷饼又喺细细碟,估佢唔到咁大份,仲卷得好足料,饼皮喺京式烤皮,抱住卤牛肉片、京葱及青瓜条,少少芫荽,塞到满一满,入口有软有爽,香浓嘅牛肉爽杂清新嘅京葱,好食。
老北京牛肉卷饼
老北京牛肉卷饼
罗春阁爆汁生煎包 $58

店员专登推介俾我哋,话喺店中嘅招牌点心。一客有3个,原只铁板上,热气腾腾,更插咗个小牌写明小心烫嘴。小试一口,果然非常烫,外皮唔止脆,仲搓到好似纸咁薄,肉馅多且松化,不愧喺招牌。
川酥香酥鸭配荷叶饼 $48

平时晌啲京川沪菜馆食香酥鸭都要点成只,晌依度就唔使担心,两个嚟都试得到,份量啱啱好。一份香酥鸭配4件荷叶饼,夹啲京葱及青瓜条,涂啲海鲜酱,荷叶饼非常软熟,香酥鸭酥香有咬口,味道有层次。
上汤茶树菇伴翡翠苗 $58

虽然喺道素菜,但依然以小碟形式登场,翡翠苗炒得爽口,茶树菇烟韧咬口,清新健康。
上汤茶树菇伴翡翠苗
杏仁露 $22

卖$22其实几抵食,口感稍为有啲稀,但杏仁味的确好香浓,而且,喺少甜版本,更合心意。
杏仁露
核桃露 $22

相比起个杏仁露,核桃露就唔单止核桃味突出、香浓,质感更比较细滑,稀杰度啱啱好。事后店员先讲番,佢哋啲甜品喺西环原记出品。
核桃露
虽然叫咗唔少嘢,但因为样样都细细碟,唔觉唔觉都食得晒。顺带一提,服务真喺几好,成日有侍应主动过嚟斟茶。
五香薰蛋
白切黑豚肉粉皮