2024-06-29
接续上文,我哋两公婆加埋表哥3人行由美孚经马骝山行到嚟大围,喺预定时间之内到达咗红梅谷烧烤场,再慢慢行落去大围。咁途经隆亨邨就走入去揾下有咩食,刚好有家「福盈酒家」,饮茶食点心就最襟坐。开得喺隆亨邨里面,就知道喺一间街坊酒楼,内里地方都几大,装修都喺好传统𠮶一款,目测所见超过八成都喺上年纪嘅,明显就喺主要做街坊生意,相信区外客无乜。今次好hea,点心纸都无影,连啲食物相都喺求求其其揾手机影。午市优惠孖宝 $53通常啲街坊酒家就好兴啲乜宝物宝, 所以,拣咗个孖宝,计返散点都只喺三五七蚊。先介绍过香煎虎皮椒,3大只长青椒,煎得都几靓,而且,已经一开二,方便我哋食,咁啱我哋3个人 可以一人一只。只青椒都几辣吓,但喺煎得几香口,中间酿满鱼肉,亦都好弹牙。碟潮式韭菜饺又喺一客3件,啱啱够分,如果4个人嚟 就真喺有啲难搞。外皮都够薄,睇外观已经透到少少里面嘅韭菜馅,而饺底煎得非常香脆,咬落外皮又唔黏牙,满满韭菜香,是日最好食嘅点心就喺佢。鲜虾菜苗饺 $29同样都系饺,但嗌呢个真喺盏搞,其实外观都OK嘅,味道方面亦都OK嘅,不过,一夹已经好捞搞,外皮黐住蒸笼里面张花饼纸,一夹就烂晒,再入口,外皮好削
通常啲街坊酒家就好兴啲乜宝物宝, 所以,拣咗个孖宝,计返散点都只喺三五七蚊。先介绍过香煎虎皮椒,3大只长青椒,煎得都几靓,而且,已经一开二,方便我哋食,咁啱我哋3个人 可以一人一只。只青椒都几辣吓,但喺煎得几香口,中间酿满鱼肉,亦都好弹牙。 碟潮式韭菜饺又喺一客3件,啱啱够分,如果4个人嚟 就真喺有啲难搞。外皮都够薄,睇外观已经透到少少里面嘅韭菜馅,而饺底煎得非常香脆,咬落外皮又唔黏牙,满满韭菜香,是日最好食嘅点心就喺佢。 鲜虾菜苗饺 $29
同样都系饺,但嗌呢个真喺盏搞,其实外观都OK嘅,味道方面亦都OK嘅,不过,一夹已经好捞搞,外皮黐住蒸笼里面张花饼纸,一夹就烂晒,再入口,外皮好削,完全无烟韧感,而且,好黏牙。 蜜汁叉烧肠 $35
碟叉肠又喺令人有少少失望,虽然肠粉皮好薄好透,但入口口感好削,啲叉烧无乜味,亦都唔松化,总之,整体感觉就喺麻麻哋。 茗茶$10位,但就无加一, 因为大家今朝喺「炖奶佬」食嘅早餐都好丰富,够份量,所以,仲有少少饱,故此,今餐都喺垫吓肚,兼揾个地方打趸抖吓。老实讲服务麻麻哋,明明有啲细枱又要我哋搭枱,最唔掂嘅喺4款点心有两款唔得。如果唔喺行开山顺路经过,根本都唔会入到嚟揾食,所以,「福盈」相信绝唔会再重复帮衬。