2016-09-29
今日跟太太拍拖五周年纪念,在Openrice一直查看两间餐厅食评。看到有关Penthouse的侍应服务好好,所以最后选择这店试试看。晚上7时13分到达,人不多,只有两枱客,一只手数哂咁多人,气氛不错。侍应见我拎住花,特意带我俩到4人枱方便放东西,十分贴心啊~我们的坐位刚好在落地玻璃旁,能直接看到维港,冇遮冇掩(高楼大厦),另一排坐位的人就没法了~看了一会菜单,Set dinner for 2都算多款式,但今晚未能满足太太对食海鲜嘅欲望所以我地都系主力睇正常菜牌,款式实在多不胜数。选择多反而突然患上选择困难症侍应哥哥见状即使过来耐心解说一番,好让我俩点出是日餐单:1. NYC Chopped Salad味道新鲜,特别系啲虾鲜甜弹牙,值得一试2. Penthouse soup of the day ~ mushroom从未如此惊喜过,当店经理跟我们说你的咖啡到了,我还以为来错~ 原来是貌似咖啡的蘑菇汤,咖啡杯的份量刚刚好,超浓郁的菌味令人一再回味希望再有机会试到~3. Truffle Tagliolini原来谂住叫Mac and Cheese, 经理见我太太话钟意食意粉多啲,所以介绍哩款,
侍应哥哥见状即使过来耐心解说一番,好让我俩点出是日餐单:
1. NYC Chopped Salad
味道新鲜,特别系啲虾鲜甜弹牙,值得一试
3. Truffle Tagliolini
原来谂住叫Mac and Cheese, 经理见我太太话钟意食意粉多啲,所以介绍哩款,果然冇介绍错,十分邪恶
4. Coal grill prime Striploin Steak 12oz
唔想后悔一定要试,第二到未必食到咁正嘅口感
5. 44 degree slow-cooked akaroa king salmon
味道同口感都好好,份量略大
6. Light & Tasty
去到甜品,个肚已经冇乜位。侍应哥哥介绍我地试Sorbet~
整晚晚餐情调和服务都一流,食物味道顶级水准,食物份量比传言和想像中大份好多好多 后来问返侍应哥哥原来Set dinner份量系少啲,我地单点嘅份量系大啲,但都未免太大了吧 XDD
特别一提今晚的店经理十份幽默和有耐心,另一位专负责酒柜嘅侍应哥哥亦都十分贴心,佢个样仲有啲似林德信添~