2021-11-10
呢间黄埔面店,系拉面关注组一直人气高企,朋友食过都话好食,适逢经过附近就嚟试吓。当日星期日,我哋5:50分左右到,前面有大约6个人排队等紧,原来佢哋营业时间分两轮,分别系12:00-16:00同埋18:00-21:00。里面座位唔多,大概只有6个位左右,所以就算排第一轮,都要等一阵,不过都系等咗二十分钟左右就入到啦。铺头空间比较细,背对背加埋平排坐,会比较窄,唔算坐得好舒服,不过无论系装修,位置同埋灯光都有啲日本街边小面店嘅风味💡。餐牌上嘅选择有几款,第一次嚟,我就拣咗佢哋好出名嘅「鸡白汤拉面」。坐近门口位置,见到佢哋有部面条制造机,原来佢哋呢度嘅面条系自家制造,分别有两种面,一种系粗身,系用嚟做沾面嘅「极太面」;另一种就系用嚟做汤面嘅「细面面条」。两种面条一样会见到一粒粒嘅黑点系上面,系全麦小麦粒,所以同一般嘅面条质地系有啲唔同。🔹鸡白汤拉面($𝟖𝟖):汤底浓郁又好香鸡汤味,细滑之余,厚薄度刚好,唔会有太漏嘅感觉,饮落几舒服,味道同好几间专做鸡白汤嘅拉面店相比之下系较为温和👍🏻。细面面条唔错,但觉得可以再烟韧小小。至于慢煮叉烧就几出色,分别用咗豚肉同埋鸡肉,两款均煮得啱啱好,鸡肉无粗
🔹鸡白汤拉面($𝟖𝟖):
汤底浓郁又好香鸡汤味,细滑之余,厚薄度刚好,唔会有太漏嘅感觉,饮落几舒服,味道同好几间专做鸡白汤嘅拉面店相比之下系较为温和👍🏻。细面面条唔错,但觉得可以再烟韧小小。至于慢煮叉烧就几出色,分别用咗豚肉同埋鸡肉,两款均煮得啱啱好,鸡肉无粗糙感,豚肉一大块呈现粉红色,入口嫩滑。配角嘅紫洋葱碎同埋荀丝都系好爽口。而最令我惊喜系只溏心蛋。咬开后橙黄色嘅蛋汁涌出嚟,流心效果一流😍!
食完当晚返去都无咩口渴嘅感觉,所以亦应该无咩味精( ° ͜ʖ° )!
🔹御好烧风味饺子($𝟑𝟔):
御好烧即系好似大阪烧咁,呢个价钱有六旧算系超值,饺子亦无煎得过脆或过软,大阪烧酱汁本身已经惹味,所以整体嚟讲几好食😝
呢度的确有种日本街边拉面小店嘅味道,但因为铺头里面座位只得几个,可能排队时间预咗的确要等得比较耐。
另外要留意返里面坐嘅位置有个小台阶系高一级,食完落嚟要小心,因为咁啱今次有个人出嚟嘅时候,可能就唔记得咗,仆咗落后面𠮶个人度,见佢都好尴尬,所以一定要特别小心。
价钱方面,风格相近嘅几间拉面店一碗都过百蚊,所以呢度价钱系相当亲民。性价比高,所以都值得一试☺️。