2021-11-18
Bo Innovation - Michelin 3-star fusion restaurant 以前食过几间fine dine分子料理 (both HK & outside HK) 都吾太啱口味 但呢间真系值得拎3 star!佢个menu theme会变 我生日食就系依家既menu - “O”, 我个frd食就系人生-甜酸苦辣😂一入到去环境吾系平时个种Fine dining 系比较有个性同埋More fashionable既装修 (有bearbrick & yellow umbrella💛)个menu系广东话gimmick食完饭仲会送比你 食之前会比花露水湿纸巾洗手 系干冰形式 啱晒Bloomerg 😆1st dish- O (圆) Snacks 个日系mini tart, biscuit & mochi present左烤鸭,糭,沙姜鸡,咖哩鱼蛋&葱油饼小食够脆 佢会比你估食到咩味 第一道菜已经好surprising 2nd dish- 大三O蛏子肉系最上面 蛏子味mousse系中间 最底层系asparagus 发菜汁 1st dish too impressive 呢道都好食但
但呢间真系值得拎3 star!
个menu系广东话gimmick食完饭仲会送比你
1st dish- O (圆) Snacks
2nd dish- 大三O
1st dish too impressive 呢道都好食但无咁深刻 尤其是个汁
3rd dish- O to the dragon
蚝油tuna 有d太咸 侧面有蚝叶(真系有少少蚝味) 食完见到李小龙系只碟上面 呼应返个名😂
4th dish- Omg
Caviar 鲍鱼片 配下面mung bean蓉 煮到好似薯蓉 非常Smooth 就算平时吾食Bean都觉得好食!
5th dish- Tai O
话明大澳 当然系虾 食之前比大澳出名既虾油客人闻下(used in the dish)
Uni 虾油珍珠米 珍珠米煮到极有咬口 uni新鲜 虾油够香
6th dish- 007
Just like other fine dining, refreshment would be provided in the middle of meal.
呢款系咸柠加白酒 (无咩酒味) 用皇帝杯上 饮落真系中式咸柠咁 酸度啱啱好
7th dish- XO
无影到相😂 XO酱配腐皮 鹅肝煮成既汁 腐皮豆味够香 鹅肚味啱啱好 吾会太浓太滞
8th dish- Smoke O
Australian M9 wagyu 肉味够浓 煮得亦嫩 隔里既圆形shape系萝卜蓉 够特别
9th dish- Chicken BO
鸡粥煮法既risotto 饭粒软硬适中(系好难做到好 出面食过好多Risotto饭都煮得吾够好) 鸡汤都好香 上面洒左鲍鱼磨成既粉吊味
10th dish- JellO
响应环保以honey favoured jelly 扮成鱼翅 witht truffle slices 杏汁做底 另外有枝eye drop既山楂醋比你自己加做调味
11th dish- Dessert
Very thick cheese cake 配香茅mini dongut 配八珍甜醋既Strawberry
钟意食Cheese既人应该会好钟意 佢既Cheese系极浓正宗Cheese 八珍甜醋配Strawberry意外地搭 成个食晒
食完帮你影完即影即有 会拎个超大怀旧糖盒出黎 里面有晒白兔糖 椰子糖 等等怀旧糖比个纸袋你任装haha
Overall:
Taste - 9/10
Service - 7.5/10 (有一位staff态度麻麻 其他都好好 而且好识氹女仔😼)
Environment - 8/10
Price - 2000 pp for dinner set (book online ahead - 1500 pp)
非常recommend 重要日子黎食 真系食得出厨师既心思同埋佢对香港既爱&尊重 而且味道都相当好💛💛