2019-05-16 50 浏览
复活节长假无旅行去已经好惨,又点可以唔揾啲好嘢食慰劳自己呢😏因为想早啲入去YOHO MALL行下街,之后先发现原来等的士🚕系几咁绝望,足足等左大半个钟先有车,好在只系短短5分钟嘅车程就到咗高埔村。虽然里面都有几间食肆,但崟嘅日系设计令人一眼就望到佢🎪已经饿到打晒鼓🥁有鲍鱼餐有龙虾餐,我同男友不约而同都想试佢嘅特上活伊势海老铁板烧🦞前菜☘️有冰菜同螺肉粒,d菜好新鲜配上酸酸甜甜日式酱汁,好refresh, 我个胃已经被叫醒😂厨师逐一介绍今日为我地准备嘅食材,见到咁大只龙虾,隐约见到佢啲手脚仲郁紧嫁🤙🏻好新鲜。介绍完就开始睇厨师大显身手喇🤹🏻‍♂️日本响螺: 除咗食材新鲜,仲好考验师傅嘅功力,见住师傅用极快嘅刀功将螺肉切成薄片,将整个螺一面转一面片,做出又薄又大片嘅螺肉,唔好睇小呢个过程啊,因为咁样先至可以食到最佳嘅口感😋北海道帆立贝: 新鲜紫菜汤,仲有三文鱼籽舖面,卖相精致之余完全唔会腥,食得岀鲜味,帆立贝火喉控制亦都无得弹,肉厚肥美、鲜甜无比🤭白甘鲷: 甘鲷原来系一种可以带鱼鳞食嘅鱼种黎,师傅话要系淋油后连鱼鳞带著鱼肉一齐慢烤至熟透。卖相亦都好特别,鱼鳞层层交叠犹如蜂巢一样咬落非常酥脆,与

前菜☘️

厨师逐一介绍今日为我地准备嘅食材,

日本响螺:

北海道帆立贝:

白甘鲷:
甘鲷原来系一种可以带鱼鳞食嘅鱼种黎,师傅话要系淋油后连鱼鳞带著鱼肉一齐慢烤至熟透。卖相亦都好特别,鱼鳞层层交叠犹如蜂巢一样咬落非常酥脆,与鱼肉嘅软嫩形成强烈对比。酱汁原来亦大有来头,系师傅特别调制嘅枝豆松露酱,大爱呢道菜🥰

接住落黎,又点可以唔提我哋嘅主角🦞龙虾呢!
曾经去过伊势住过一晚,当地因为近海,所以海产即捞即食异常鲜甜美味。将虾膏连北海道海胆一齐煮,令本应雪白晶莹嘅龙虾肉顿时沾满啡黄色的海胆汁,口感与味道味道更为香浓味美,虾肉新鲜咬落质感爽弹。

吃过龙虾,侍应为我地奉上青柠啫喱,正好清清味蕾,以迎接下一道菜😏

原来系准备食A5鹿儿岛野崎和牛厚切🥩,
呢块A5和牛油脂分布均匀,师傅轻轻煎至五成熟,只系加少少岩盐调味,切成粒状,已经令人一啖一满足😈

其实未食和牛已经饱饱地,不过要特别介绍两样看似唔起眼但原来好好味嘅菜式🤙🏻

你以为系一件普通嘅蜜糖多士?
你以为系一碗普通嘅味增汤?
原来前者系呢到嘅得意招牌菜之一,咬落似脆版嘅西多士,邪恶但好好味🤭而后者就系用咗15斤䢂鱼只够煲50小碗,再加姜、豆腐煲成嘅汤,真材实料,趁热饮啦🙌🏻

我已经宣布投降,所以最后只系叫厨师煮一碗香葱樱花虾炒饭比男朋友就very good enough了😸偷偷地试咗一啖,饭粒炒得干身,调味亦都适中唔会太咸,very骨呀!

甜品我地拣咗柚子同绿茶味雪糕🍦
个人比较钟意食柚子味,绿茶略嫌太重奶味,我自己钟意浓茶味多啲🤞🏻

食好西总系有100个理由说服自己,但今次真系完全冇后悔山长水远入嚟元朗揾食,不论是备料、刀章及火喉拿捏都值得我下次再Encore💫
  • 白甘鲷
  • 伊势海老龙虾