2018-11-09
发觉原来好耐都无食泰国或越南菜,早几日就决定同朋友一齐去附近既一间泰国餐厅食。七点几黎到发觉好多人等位!不过好野就梗系多人等Ga啦,咁我就拎左飞先,等埋个朋友,之后等左一阵就都有位了。 入坐之后都见到有唔少人拣龙虾喇沙,不过我个人就唔系咁钟意喇沙,所以就无拣。 睇下份menu其实都几多野食,第一次食都系由厨师推介度拣D 岩食既食,合共就点左四样野。 第一样吸引我眼球既就系牛骨汤河,有好多𩠌,汤底又煮超过十个钟,都系62蚊。而且牛腩炆到超级腍,完全系唔会痴牙既,牛丸有两粒,𠝹开左容易熟,牛肉都有牛味,而个汤底真系几正,食埋个入哂味既萝卜,正。 第二样就叫左个泰式素菜春卷,58蚊,依个就唔系好惊喜,同一般春卷一样都皮都好脆。 之后就食缅甸咖喱鸡加埋鸡油饭,夹埋就90蚊。之前都无咩点听过缅甸咖喱,但食落就唔辣,几重椰汁味,送饭一流。 最后加个甜品,香芒椰汁糯米饭,48蚊。个卖相已经好特别,系一只拖鞋黎既。真系名乎其实系拖鞋饭黎既,因为个芒果糯米饭入面既糯米真系好软身,烟烟韧韧,加埋D椰汁一齐食,甜甜地搞到我甜品胃都开哂。而且最最重要系,D芒果好甜!因为好怕出去食到D 甜品芒果系酸既,咁就影响
睇下份menu其实都几多野食, 第一次食都系由 厨师推介度拣D 岩食既食, 合共就点左四样野。
第二样就叫左个泰式素菜春卷,58蚊,
之后就食缅甸咖喱鸡加埋鸡油饭,夹埋就90蚊。
最后加个甜品,香芒椰汁糯米饭,48蚊。