食日本餐厅,最奢华一定系食omakase 只要简赞厨师发板就可以食到餐厅最新鲜嘅刺身今日同男朋友两个试咗呢度嘅omakase完全冇谂过咁有惊喜💕成日都见人地合并晒所有相好靓,我自己都忍唔住整返张先先来三款前菜,貌似大菜糕其实系一款用汤制造成嘅高汤,内里有蟹肉丝,食起来好似咸咸香香嘅啫喱,好特别!具有柚子口味既蚝渍物味道好fresh大大只既生蚝,鲜味十足!完全唔使配任何调味,而且大只嘅生蚝富有口感,食落超满足🤤🤤🤤左口鱼平时都会食开,不过配岩盐真系第一次。鱼肉带有微量咸香,提升鲜味Lup 贝(唔识写😆)带有爽脆度,而且带有鲜味嫁🤤 男朋友中意食呢个大沟贝,事先火炙过,令鱼多左份火炙既香气,比起岩岩既Lup 贝呢个食到佢既滑身,反而我钟意食呢一款多啲牡丹虾,新鲜嘅牡丹虾真系好少会有,呢一款牡丹虾刺身去游水㗎 !新鲜度超级爆灯,而且佢嘅卖相相当吸引,虾肉质感弹牙之余而且劲有虾嘅鲜味,真系第一次食到咁新鲜嘅牡丹虾池鱼,鱼味十分鲜甜而且而且口感十分好,唔似普通鱼咁一pat pat嘅口感𫚕鱼,惿款鱼都觉得好似带有唔同既鱼鲜味咁,好少可以食到刺身鱼既原有鱼味,好真系有时难以形容到咁多。波菜黑松露大虾
食日本餐厅,最奢华一定系食omakase
只要简赞厨师发板就可以食到餐厅最新鲜嘅刺身
今日同男朋友两个试咗呢度嘅omakase
完全冇谂过咁有惊喜💕
成日都见人地合并晒所有相好靓,我自己都忍唔住整返张先
具有柚子口味既蚝渍物味道好fresh
波菜黑松露大虾,每款嘢食嘅卖相都相当精致,呢款用菠菜汁包住嘅大虾,再同黑松露捞埋一齐,菠菜味唔会太过突出抢夺虾嘅味道,最重要虾肉好弹牙,食起嚟好有质感
每间日本餐厅都会出现嘅天妇罗🍤 (虾/甜番薯/青椒/茄子)不过比起其他嘅日本餐厅,天妇罗,嘅唔系酱汁,而系一啲带有柚子香味嘅盐粉,黐埋一齐食更加香,惊喜度高

刺身,热食都食晒,系时候要食返啲寿司啦!
大沟贝裙边,同啱啱𠮶款刺身一样,不过呢一款系用佢嘅裙边制成,裙边比啱啱嘅刺身质感更加嫩,配埋寿司饭一齐食增加左层次感
左口鱼裙边,我最钟意食嘅鱼一定系左口鱼,呢度嘅左口鱼质素真系超高质,入口完全即溶状态,佢𠮶款入口即溶嘅口感真系第一次遇到,鱼脂质感具高
拖罗,鱼刺身当中男朋友最钟意一定系拖罗,因为火炙过关系,入口即溶,鱼脂嘅香气慢慢喺口中浮现,CP值超高!
真系可以食到海胆嘅鲜甜到,呢款海胆寿司真系唔知可以点样形容到,平时喺出边食嘅海胆只系会食到唔会有腥味同有鲜味,不过呢度嘅海胆竟然可以食到佢嘅鲜甜味,甜度真系好似喺日本食紧新鲜嘅海胆一样,一件真心唔系好够皮🥳 好味劲正
食到咁上下,其实都已经好饱好满足啦,最后上咗一款充满鱼味嘅鱼汤,所有嘅鱼精华都充满喺啲一碗汤入面,试问又点会唔好饮呢?食完咁多冻嘢饮番啲热汤🍲感觉好舒服
最后当然要食返个甜品做完结,蜜瓜永远都系男朋友最钟意嘅生果,呢度嘅清甜都比平时食开嘅更加重更加香甜,而且蜜瓜味好香,清甜度真系可以同日本嘅蜜瓜媲美,唔知系咪静冈蜜瓜呢?

另一款看似比较平凡嘅其实系用上南瓜造成嘅南瓜红豆布甸,呢款布甸口感劲细滑,南瓜嘅香甜都感觉好似食紧真实嘅南瓜一样,而且配上甜密度高嘅红豆,成个甜品配合得天衣无缝,三扒两拨就比我放晒入胃喇😆😆😆

成餐厨师发板嘅质素都超高,食完之后已经询问餐厅经理晏昼嘅omakase🥳 等我计划一下几时再过嚟食先
2020-10-11
庆祝纪念