2024-06-02
又嚟Milu Thai嘞,今次嚟尖沙咀分店,感觉呢边好似更多卡位,坐得好阔落!我见出面有露天位置,但天气实在太热,所以都系选择坐喺室内边叹冷气边食好西😁生虾刺身 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食泰菜当然要先来一碟生虾,呢个喺唔需要考虑嘅🤭 生虾新鲜爽口,我会配埋红辣椒同埋生蒜片一齐食,呢度有苦瓜做伴碟,我本身怕苦,但试咗少少苦瓜又ok㖞!柚子鲜虾沙律 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️柚子沙律要做得好食其实唔容易呀,尤其个沙律汁,要做到清爽、唔可以太甜~ 今次沙律做到晒我嘅要求,柚子多汁酸甜,配搭爽脆嘅鲜虾,食完立即开胃,心情好好😁泰式春卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️春卷系我其中一样好钟意食嘅野,泰式春卷更加系至爱❣️ 春卷炸得劲香脆,入面配搭大量蔬菜丝同粉丝,当然沾埋泰式鸡酱梗系无得输啦👍🏻大头虾冬荫功汤 ⭐️⭐️⭐️⭐️叫咗个细份,但系唔止份量足,连辣度都好足呀😍 一般香港嘅冬荫功都会迁就返个口味,唔会整得太辣,所以好多时都净系饮到酸味!但呢度嘅冬荫功,辣度十分狠劲,完全还原泰国风味,食得辣嘅一定觉得好过瘾!火山排骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️终于嚟到今次成餐饭嘅主角啦😋 我唔系第一次喺度食火山排骨,但系每次见到咁巨型都觉得好震撼!大大旧排骨淋满泰式青辣椒酱,酱入面
生虾刺身 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
柚子鲜虾沙律 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
泰式春卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大头虾冬荫功汤 ⭐️⭐️⭐️⭐️
火山排骨 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
终于嚟到今次成餐饭嘅主角啦😋 我唔系第一次喺度食火山排骨,但系每次见到咁巨型都觉得好震撼!大大旧排骨淋满泰式青辣椒酱,酱入面有大量捣碎蒜头和青辣椒,加上我最爱嘅芫荽,浓烈嘅味道又辣又惹味,真系不得不佩服呢款灵魂酱汁,有一种令人食唔停、过一排又会心挂挂嘅魔力❣️
泰式青咖喱烧羊架 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
烧羊架烧得刚刚好,保留住肉汁,加上羊架本身已经调好味,就算无沾青咖喱都已经好惹味🐑 沾咗青咖喱又系另一种食法,令羊架多咗一阵浓厚嘅椰奶味!对比今餐其他菜式,青咖喱嘅辣度只系BB级,对于冇咁食得辣嘅,我强烈推介✨
芒果糯米饭 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食泰菜点少得用芒果糯米饭做结尾,就算食饱咗都一定要食🤣 呢度足足有一个芒果,芒果酸甜味刚刚好,配上淋满椰浆、暖粒粒嘅糯米饭,为呢餐饭提供一个完美嘅序幕🥰