2018-02-11
之前去心夜来潮食饭既时间,发现佢随离有一间叫做饕牛记,系专门食牛肉火锅,而且睇落好专业,因为有好多唔同部位既牛肉所以今日特登同朋友黎试下,不过真系有小小失望由于依度无电梯,所以要行过一条长楼梯先黎到,都有小小辛苦餐厅墙上写晒所有牛既部位,介绍得好详尽,的确令人好有期望........星期六晚上,人流唔算太多,有一半空位,莫非系宣传唔够?火锅系落单之后好快黎到,不过我地饮落试左一啖汤底,就明白点解人流唔多,因为汤底味道似系味道调出黎,并唔系纯正靓汤饮完之后好有就有口喝既感觉而且入面既食材份量亦都偏小,变相要强逼客人点更多既食物.....而餐厅以牛为主打,但牛肉既质素却属于中下,依碟系吊龙伴,牛肉好薄,所以熟左缩水之后,理所当然更薄,入口毫无口感可言其他牛肉既问题亦都系偏薄,打边炉既牛肉如果唔有小小厚度,入口口感一定会有好大既影响而且牛肉亦都无牛味,证明食材只系中下级数,相比价钱后性价比亦都偏低号称系手打牛丸,但入口好韧,手打牛丸正常应该系会好弹牙朋友食落都觉得应该似系国内大量制造既肉丸,并唔系本地手打牛丸以牛字为招牌,理应在用料上有所要求,但今次食落既感觉似乎只系以牛为焯头,并唔系卖点,
所以今日特登同朋友黎试下,不过真系有小小失望
由于依度无电梯,所以要行过一条长楼梯先黎到,都有小小辛苦
星期六晚上,人流唔算太多,有一半空位,莫非系宣传唔够?
饮完之后好有就有口喝既感觉
号称系手打牛丸,但入口好韧,手打牛丸正常应该系会好弹牙
以牛字为招牌,理应在用料上有所要求,但今次食落既感觉似乎只系以牛为焯头,并唔系卖点,用既只系普通食材,并唔系高级食物,价钱唔平,所以绝对系有改善空间