2016-08-20 907 浏览
如果七月一定要破地狱的话,今日相信已经破了。今日学完日文十级肚饿,一落堂就快步揾好西,今次唔想帮趁连锁店,想支持下小店,特登去旺角内街既小店,寻寻觅觅,揾到间平靓正(我以为)既日式铁板专门店,咁我紧系睇下有冇人先啦,起码中伏都唔会死得太肉酸。睇到都坐左一半人谂住冇死啦,隔离几间人都冇个系入面,隔住道门望著有即炒铁板烧,哗!正!幻想住一开门会迎来氛香扑鼻既牛肉香,口水都快流出黎,谁知,一开门迎来的唔系食物既味道而系霉味,系霉味,系霉味!!.........太可怕要讲一千次!先讲价钱,除左个特别晚餐同个别小菜价钱正常外,其他套餐根本就系酒店既价钱可惜佢不但冇酒店既环璄,除左发霉既味道仲有千年尘痴住部冷气,四周残残旧旧,厨房(唔系铁板个边)污污糟糟,半场客,两个侍应行行企企但就食饭两尾,张单全漏,我谂因为我叫特价晚餐所以特价服务,两个字形容厘间餐,就系垃圾。个主菜同炒饭味道系叫正常,但绝唔称得上好食,水准系冇,冇heart垃圾言归正传,当时虽然内心既恐惧又害怕,但见到既然咁多人就系谂,一定系禾秆冚珍珠,要比机会佢既。咁我坐底好快就叫左两个一人晚餐$88唔好讲笑,其他餐我真系食唔起,郁下话70
如果七月一定要破地狱的话,今日相信已经破了。

言归正传,

咁我坐底好快就叫左两个一人晚餐$88
唔好讲笑,其他餐我真系食唔起,郁下话700-800,几千一个餐都有,哗!玩咁大,唔好食都唔会渣啦!只可以话我真系太天真太傻!
等左阵,先黎个野菜沙律,放底个下呆左,唔系话要你比咩贵沙律菜,生菜又好青瓜丝沙律都冇问题,大佬你个生菜沙律啲菜发黄,就标水咁样,你放门口唔驶钱都唔食啦,平日做厨余架!你侮辱我唔紧要,你身为厨师,咁样唔尊重你既专业我真系好痛心!
算!!我轻轻有礼貌咁食左几粒粟米就冇再掂!个侍应收碟亦冇问有咩问题,即系正常!
跟住既就系一场漫长既等待,我饥肠辘辘,饿到金精火眼,望穿秋水,隔离枱食贵野既都陆续上菜,说好的刺身,柠茶,炒杂菜.......通通不见踪影......
一次又一次我按下即刻比钱走人既冲动,不停同自己讲,食埋个主菜先至算,等左半个钟终于黎左个铁板配菜-烧茄子同带内脏带子仲见到屎既,茄子正常既,个带子我小心翼翼肢解左佢食,系入得口但系un既,跟住又等左阵黎埋个主菜!
我x!!见到个薄牛..........顶你系四片佳宝肥牛,你老尾!!!! 我饿到仆街你比四片肥牛我(两个餐加埋四片),然后旁边系一堆充饥炒杂菜!味道正常!
食完当然唔饱,跟住迎接我既仍然既无尽等待!
终于黄金炒饭黎左,填饱个肚
面豉汤,柠茶,刺身仍不见踪影!忍唔住催促一下,侍应有礼貌讲左唔好意思,等左阵黎左一碟厨余三文鱼,实左分唔到一片片,上面仲有点点黑色!
我真系崩溃了!!立刻起身走人埋单
甜品,面鼓汤,柠茶依然冇黎
个叻叻侍应仲收我205蚊,而且一句都冇问食物有乜问题,同食物未齐等,佢嘴上依然礼貌,厘一刻,我觉得佢有礼既对答仲难听过粗口,我真系忍唔住就问88x2点解205,佢话要加一(你老尾冇服务仲要加一)仲有绿茶同酱要每位收$5,哗!你以为你系酒楼呀!要收茶芥!
我忍住怒火比钱,出门口真系忍唔住要影低相,以免有人中伏,苦!我一个人受好了,唔希望仲有人受害!
2016-08-20