2023-03-08 457 浏览
一间我想试好耐嘅越式餐厅,见人影相出嚟啲灯笼好靓🏮同埋佢个招牌斑斓布甸法包超吸引❕估唔到原来佢仲有好多其他嘢食,应该系我暂时见过最多种类款式嘅越南餐厅🙈全部都想试,但又惊眼阔肚窄咁就试试佢啲热门推介啦!▶️ 黄姜鸡胸茴香叶捞檬 ($119)平时嘅鸡丝捞檬就食得多,今次叫呢个几有惊喜唔系用一般嘅捞檬酸甜酱汁,而系黄姜 (tumeric)酱汁💛,食到香浓嘅椰奶味,其实就类似葡汁,甜甜地咁好特别捞檬底份量好多,檬粉系佢哋自家制嘅,面质偏幼身同黏,一开始成旧(可能因为冻食?),捞埋酱就松散返🙈🥢口感不至于好烟韧有啲易断,胜在非常非常索汁,味道浓郁鸡胸肉好足料好大件🐔起码有8-9件,好似海南鸡饭啲饭咁黄😂 全部俾黄姜粉腌到非常入味虽然啖啖肉,但系用鸡胸嘅「代价」就系肉质相对干同鞋另外仲有切碎成丝嘅生菜、腌白萝卜、红萝卜,味道酸甜🥬如果份量多啲会更好,层次口感丰富啲🥜最后当然唔少得大量花生碎、干葱同薄荷叶做点缀,花生碎好香脆,味道亦十分特出整体酱汁调味够特别,但檬粉同鸡肉质感未必称得上最好食🙈一个人食成碗都饱饱哋🤰🏻(不过有留肚食甜品keke)▶️ 三色椒柠檬叶金菇焗鲜蚝 ($168)一份有四只,鲜蚝
一间我想试好耐嘅越式餐厅,见人影相出嚟啲灯笼好靓🏮
同埋佢个招牌斑斓布甸法包超吸引❕
咁就试试佢啲热门推介啦!

▶️ 黄姜鸡胸茴香叶捞檬 ($119)
平时嘅鸡丝捞檬就食得多,今次叫呢个几有惊喜
🥢口感不至于好烟韧有啲易断,胜在非常非常索汁,味道浓郁
黄姜鸡胸茴香叶捞檬

虽然啖啖肉,但系用鸡胸嘅「代价」就系肉质相对干同鞋
整体酱汁调味够特别,但檬粉同鸡肉质感未必称得上最好食🙈
一个人食成碗都饱饱哋🤰🏻(不过有留肚食甜品keke)

▶️ 三色椒柠檬叶金菇焗鲜蚝 ($168)
一份有四只,鲜蚝size比想像中大粒好多,值得呢个价
配上切碎咗嘅三色椒同一扎扎嘅金菇,望落唔单调乏味
本身用锡纸包住,店员会即场用打火机烧着锡纸🔥咁就可以趁热食

三色椒食落又苦又甜,好惹味又开味蕾
酱汁真系食到柠檬味道🍋,感觉好清新,同时又带少少辣🤏🏻
鲜蚝超新鲜而唔腥臭,上面部份韧韧哋,下面就一咬爆汁🤤
金菇一束束唔会好难咬,反而好爽口,索晒啲酱汁好Juicy👍🏻
几推介大家试吓呢道菜,一次过可以品尝到甜酸苦辣
三色椒柠檬叶金菇焗鲜蚝

▶️ 柠檬罗勒炒碎米饭伴柑桔鸡翼及猪串 ($128)
一个堆成正方形绿色嘅碎米饭
旁边放咗一只炸鸡翼,一条巨型嘅猪串,几片虾片,一片青瓜蕃茄,好似四面围墙咁😂 ,卖相几靓仔
🐷猪串用上半肥瘦猪腩肉,烤到外脆内软,少少㶶边咬落香口
罗勒炒碎米饭几特别,香港好少食到,🍚碎米比起正常米细粒好多,口感几得意,炒到粒粒分明够干身,一啲都唔油腻
柑桔鸡翼酸酸甜甜几开胃(真系放咗啲柑桔蜜起上面),可惜得一只略嫌唔够喉~
柠檬罗勒炒碎米饭伴柑桔鸡翼及猪串

▶️ 斑斓布甸法包配自家制椰子雪糕 ($128)
想试好耐嘅甜品💚完全冇令我失望😍 (虽然一开始见到觉得佢比想像中细份)
大家可以拣即上或者叫起先上,我哋等食完主菜先当甜品上,咁就唔惊雪糕溶同面包变硬
一条长法包装住斑斓味道嘅布甸,面头洒上椰丝,再切成三份

旁边有兜椰子味雪糕🍦配上花生碎粒
🥖法包焗到非常香脆,头尾位有啲㶶,个人几钟意,咬落嚓嚓声
斑斓布甸占嘅比例多,做到流心效果,食落暖暖地😋
最欣赏系佢个斑斓味非常香浓,味道天然,唔觉系用香精,另一方面又有鸡蛋香味,甜度亦适中
布甸口感细致软滑,自己觉得好食过布甸包嘅布甸👍🏻

🥥椰子味雪糕比较似碎冰,唔会容易溶,椰子味道几出,配上花生碎好夹
将椰子雪糕放上布甸法包度食,简直系冰火交融,正爆❤️
必点必点甜品,100%推介🔥
斑兰布甸法包配自家制椰子雪糕

食物无论配搭、调味、卖相都非常有质素,系暂时喺香港食过数一数二嘅越南餐厅,亦系最靓/感觉高级嘅一间越南餐厅🇻🇳
环境好舒服,本身店舖有两层,位置阔绰,每张枱都好有私人空间,完全系同朋友谈心或者同另一半拍拖嘅胜地🤫

布置好有feel,感觉好似去咗旅行,打卡出嚟呃得下人🤣,不过灯光影相出嚟可能冇咁靓因为偏暗同黄

服务非常好,有礼貌又好好款待,座位下面有个揽仔放袋好细心
性价比唔错,全部份量量十足,用料对得住价钱,计埋加一平均$300/人,好满足~
三色椒柠檬叶金菇焗鲜蚝
柠檬罗勒炒碎米饭伴柑桔鸡翼及猪串