2021-12-10 54 浏览
下午约咗朋友去中环食饭,但去到中环又唔想食饱咁简单,一早睇中左微醺嘅Cocktail,既然同朋友就唔到晚饭时间,于是顺理成章,喺下午就饮酒食饭啦~前菜两款都叫晒,沙律蔬菜清新,唐扬鱿鱼须好好食,炸粉薄脆惹味,🐓朋友以为叫咗牛扒好稳阵,点知我个鸡胸肉便当上菜时大家忍唔住大叫好靓吖~便当用包巾包好上菜,用最少女心嘅猫猫图案加粉红色,完全系我最钟意嘅嘢,鸡胸肉经过慢煮,非常鲜嫩,调味刚刚好,饭粒非常好食有饭香,又软又甜!🐃牛扒都非常出色, 用肉眼扒肉质够嫩,呈Medium Rare嘅粉嫩肉色,红酒咖啡烧汁令人非常惊喜,配搭够新鲜而配菜煮得非常有诚意茄子非常鲜甜,卖相讨好粗身芦笋完全冇渣,食落仍然脆口,但完全没有难受嘅草青味!近年好少食到配菜都咁用心做嘅餐厅,真系抵赞👍🏻🍵My Cup Of Tea上次茶,其实系一杯到酒味棵重嘅走,第一杯热嘅茶味突出,Campari 属苦甜类饮料,整体苦涩回甘,冻嘅一杯花果清新,Elderflower Liqueur由接骨木花制成 ,饮落有清新的花香☕️ Gelato ExpressWoodford Reserve Straight Bourbon Whiske
下午约咗朋友去中环食饭,
但去到中环又唔想食饱咁简单,
一早睇中左微醺嘅Cocktail,
既然同朋友就唔到晚饭时间,
于是顺理成章,喺下午就饮酒食饭啦~

前菜两款都叫晒,沙律蔬菜清新,
唐扬鱿鱼须好好食,炸粉薄脆惹味,

🐓朋友以为叫咗牛扒好稳阵,
点知我个鸡胸肉便当上菜时
大家忍唔住大叫好靓吖~
便当用包巾包好上菜,
用最少女心嘅猫猫图案加粉红色,
完全系我最钟意嘅嘢,
鸡胸肉经过慢煮,非常鲜嫩,调味刚刚好,
饭粒非常好食有饭香,又软又甜!

🐃牛扒都非常出色, 用肉眼扒肉质够嫩,
呈Medium Rare嘅粉嫩肉色,
红酒咖啡烧汁令人非常惊喜,配搭够新鲜
而配菜煮得非常有诚意
茄子非常鲜甜,卖相讨好
粗身芦笋完全冇渣,食落仍然脆口,
但完全没有难受嘅草青味!
近年好少食到配菜都咁用心做嘅餐厅,
真系抵赞👍🏻

🍵My Cup Of Tea
上次茶,其实系一杯到酒味棵重嘅走,
第一杯热嘅茶味突出,
Campari 属苦甜类饮料,整体苦涩回甘,
冻嘅一杯花果清新,Elderflower Liqueur
由接骨木花制成 ,饮落有清新的花香

☕️ Gelato Express
Woodford Reserve Straight Bourbon Whiskey 后劲充满花香,
Aperol则是清爽的草系利口酒
整体咖啡味道颇重, 酒味balance做得几好

本身对Cocktail充满期待,
调酒师无令我哋失望!
嚟过呢度饮嘢嘅人,绝对会返转头再战~
系我冇谂过食物会咁出色而且咁吸眼球👀
绝对系一个食饭嘅好地方✅✅

。・゜・゜・。。・゜・゜・。

📌 微醺 (中环)
📍 中环士丹顿街11号Shama Soho地舖

。・゜・゜・。。・゜・゜・。

今日order 📝

𝓢𝓽𝓪𝓻𝓽𝓮𝓻𝓼
烟三文鱼凯撒沙律 $38.00
唐扬鱿鱼须配芥末紫菜 $38.09

𝓜𝓪𝓲𝓷
慢煮鹿儿岛月见鸡胸肉, 温泉蛋便当$168

烤纽西兰特级肉眼扒 180克 配 薯菜·红酒咖啡肉汁 $228.00

𝓓𝓻𝓲𝓷𝓴𝓼

1. My Cup Of Tea
Hot:
Home-made Japanese Green Tea Infused Gin,Campari, Green Tea Syrup, H20
&
Cold:
Home-made Japanese Green Tea Infused Gin,Elderflower Liqueur, Yoghurt, Apple Juice

2. Gelato Express
Woodford Reserve Straight Bourbon Whiskey, Aperol,
Dark Roast Espresso, Honey, Black Pepper
My Cup Of Tea
慢煮鹿儿岛月见鸡胸肉, 温泉蛋便当