2021-10-21
森仔去左北角探朋友,之后一起去附近食晚饭聚聚旧。今次揾到间几高质嘅茶餐厅:四宝食堂。😻😻😻之前我喺炮台山返工知道应该喺AIA附近,但原来近来转去了北角渣华道街市对面。唯一不变的是地点方便,附近人流也不少。而改善嘅地方就多了,地方大了,有外卖包点直接购买,菜式更加是多了很多很多,让人目不暇给。有选择困难症嘅森仔用了好一阵时间才能决定好菜式😹😹😹当日我叫左经典黑蒜油叉烧滑蛋饭,老火养生炖汤套餐之鱼香茄子🍆鲍鱼鸡粒煲和拔丝山楂汁菠萝咕噜西班牙黑豚肉😻😻😻嗜食嘅森仔将他们分了个高低排名🥇🥈🥉🥇黑蒜油叉烧滑蛋饭呢个叉烧滑蛋饭本身已经系冰室🍴经典又招牌嘅食品🤤🤤美味已经系必定的🤫大大件肥瘦适中嘅蜜汁叉烧再配上香滑炒蛋,真系100分😍不过,餐厅🍴仍然在寻进步,尝改用黑蒜油取替甜豉油,带来新味觉冲击。独特而香浓嘅黑蒜油,真系香浓到不行。而当中叉烧滑蛋嘅份量真系不得了,起码有3只蛋嘅份量,真系抵食到爆!又好食又足料,真系每次森仔都会必叫👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🥈拔丝山楂汁菠萝咕噜西班牙黑豚肉呢个就系森仔从未试过嘅新菜式。佢个酱汁真系超级无敌正,酸酸甜甜,真系做到拉丝嘅效果🤪🤪🤪而西班牙黑豚肉系货真价实,有优质豚
今次揾到间几高质嘅茶餐厅:四宝食堂。😻😻😻
唯一不变的是地点方便,附近人流也不少。
有选择困难症嘅森仔用了好一阵时间才能决定好菜式😹😹😹
嗜食嘅森仔将他们分了个高低排名🥇🥈🥉
🥇黑蒜油叉烧滑蛋饭
大大件肥瘦适中嘅蜜汁叉烧再配上香滑炒蛋,真系100分😍
独特而香浓嘅黑蒜油,真系香浓到不行。
又好食又足料,真系每次森仔都会必叫👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢个就系森仔从未试过嘅新菜式。
佢个酱汁真系超级无敌正,酸酸甜甜,真系做到拉丝嘅效果🤪🤪🤪
而西班牙黑豚肉系货真价实,有优质豚肉味,口感亦适中,有咬口有肉汁😚😚
佢亦加配一大片菠萝🍍,再切成大粒状,啖啖肉,又非常香甜🤩
做饭后果一流。
🥉老火养生炖汤套餐:鱼香茄子🍆鲍鱼鸡粒煲
呢个套戏最正系一个价,包括菜式,白饭,炖汤和餐饮😋😋
而佢个鱼香茄子🍆鲍鱼鸡粒煲,真系有3只鲍鱼,明码实价👍🏻👍🏻亦满弹牙和入味的,正!
唯鱼香茄子味不太浓,所以打了一点折扣。
然而,个老火养生炖汤拉反唔少分数,有诚意的一盅上,亦有各种汤料,没很大味精,味道不错😋😋😋