2024-08-10 1368 浏览
朋友生日,本来满心期待食一餐豪气嘅omakase,但由订位开始已经系恶梦一场😮‍💨订位要收按金每位$600,4位已经$2400。呢个按金令我哋误以为系同食材新鲜、服务优质、环境舒适挂钩,但原来,真系谈起上🙄由引坐开始,一个细细嘅空间已经坐左一对父妇,我地4个人就系坐响佢哋隔离-冇错!系元气寿司中间无缝𠮶种bar枱坐法…朋友胃痛,问师傅可唔可以安排热食,师傅表示大部分系鱼生,最多只可以帮佢烧一烧,既然到左,冇办法啦,但系我哋接受咗佢嘅提议之后,佢半件都冇烧过🙄🙄师傅同𠮶对夫妇倾到兴起,我哋四个就同茶餐厅搭枱冇分别,都唔够胆讲嘢咁大声,好似好骚扰佢咁,突然之间,师傅就递咗一嚿紫菜卷俾我,我唔知点反应好-我嘅愕然系我一时谂唔起用咩去接住呢旧食物🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️我估系要用手嘅,不过我未试过食Omakase系响零交流底下去做呢件事🙄🙄🙄呢个时候,开始觉得唔够冷气,叫佢开大d,佢话已经系最大…到主菜,首先饭系有阵水桶+酸馊味嘅,6款鱼生切定放旁边,食起上黎系水桶+毛巾嘅味道,食到咁上下,师傅建议饱就改鱼生,我哋都接受咗,其实系唔想再食佢𠮶嚿饭,感觉仍然系一样,鱼生唔够新鲜;食到尾声,有一杯好古怪嘅

呢个时候,开始觉得唔够冷气,叫佢开大d,佢话已经系最大…

到主菜,首先饭系有阵水桶+酸馊味嘅,6款鱼生切定放旁边,食起上黎系水桶+毛巾嘅味道,食到咁上下,师傅建议饱就改鱼生,我哋都接受咗,其实系唔想再食佢𠮶嚿饭,感觉仍然系一样,鱼生唔够新鲜;食到尾声,有一杯好古怪嘅汤,既唔系饮开嘅面豉汤,亦都唔系日式嘅茶壶汤,系有阵人参味+葱味嘅浓水,当然,亦都系因为冇交流,所以冇人介绍过𠮶杯系咩汤。全晚最好食系最尾𠮶件水蜜桃,咁我去果栏得啦🙄🙄🙄🙄

跟住一定要提下师傅块多用途万用布-抹完砧板、抹刀、抹食物碟、抹手…都系同一条布;所以我明白点解佢手握嘅寿司会有水桶+毛巾味🙄🙄🙄🙄🙄

如果呢个系米芝莲嘅世界标准,我真系不敢恭维🤦🏻‍♀️但食完呢餐我好明白点解港人要北上,我都唔想留响呢度俾人折磨

今餐埋单$12,000,系有生以来食过最差、体验最差嘅一间米芝莲 🙄🙄🙄🙄🙄🙄

❌永不录用❌