accro的排队方式系自行系门外的簿上写下姓名 联络电话和人数,然后如有位店员便会打电话黎通知。一页大约可写18组客。ne种方式个人感觉偏向日系,系日本好多舖头门前都会有本“留言簿“ 比想入座的客写下姓名和人数,有时亦需要留电话。当“留言簿“ 轮候客人多过某个数 而店家又负荷唔到后,无论几早都会截龙,除非人客no show 先会再次开放仅余booking( 虽然ne种情况比较少)最后入唔入到座就睇 缘分啦⛩️好处系客人唔需要斋企食尘,自由活动范围较大,可以系附近探险下。坏处系你唔会知道自己排到第几,唔会敢走得太远。我和友人大约2点35分左右留名,目测前面大约有17-20个人名系前面。当刻感觉睇到希望啦‼️不往我山长水又远,晕住车浪🌊 用左1个钟又50分入元朗国。花痴地希望可以赶及最后一批客啦…我就如一位 终于鼓起勇气将自己最珍贵ge电话号码亲手交比暗恋多年ge女神🌹的无名卒仔咁,将个电话死死地揸系手,心怕错过左女神随时ge恩赐。🤳🏻💌都有d似 等紧皇上点灯ge妃子🤴🏻👑🕯but,少年的我太年轻了…睇黎我前世奸淫掳掠 杀人放火做得太多,系一个坏左ge人🌚。等到天荒地又老,大约4点45分,距离

坏处系你唔会知道自己排到第几,唔会敢走得太远。

都有d似 等紧皇上点灯ge妃子🤴🏻👑🕯

but,少年的我太年轻了…
睇黎我前世奸淫掳掠 杀人放火做得太多,系一个坏左ge人🌚。
等到天荒地又老,大约4点45分,距离闭店仲有未满2小时
返去询问下店员姐姐哥哥,佢地话 大约前面有3-4组人,根据佢地ge计算,好大机会🔸️‼️无位

um...好啦…😥

足足2小时有多,最后什么都没做 因一心只谂住试ne间 唔敢走远,所以只系附近游荡下 食下少量小食,坐下公园 2条友4只手 左手👇🏻同右手👆🏻玩下咁。
好啦…我抵死ge,唯有认命再晕1小时50分回家。
其实都算系几难得ge体验🚶🏻‍♂️

总括自身不正经经历,如果大家住得远,又专程想入元朗try try,又想在假日等位,有以下不负责任的建议

📎因疫情,Last Order 饮品5:30pm 食物5:00pm,所以⚠️必须一早入元朗,最好11 12点前入到去,咁一定保证自己系头几批客人

📎或者:
无论几点,如想搏一搏,留名后可以去礼貌地问下店员姐姐哥哥,睇下实质排系自己前面的还有几组人等紧。因店员会抽起一张full左的留名纸拎入店,所以唔好以为自己写系门前到的头1版纸就坐定粒六实冇死。(等候期间,有一对夫妇 当知道自己前面仲有廿零个人后,老婆嬲嬲地咁同伴侣话:咁写黎都嘥气啦!排到今晚都唔洗指意入到呀!佢气冲冲咁走左😅)

📎又或者:
如2点半打后 或者 闭店前2-3小时,大约等18-20组人以上都唔洗谂啦,乖乖地删左自己个名啦。

老实呀…
如果阁下系啡迷 而纯粹想品尝一杯,又去唔到旅行 想回味一下日本吃茶店的氛围,系假日咁ge环境下 就唔好谂住品尝到d咩啦,建议不妨平日先黎啦🧘🏻‍♂️
如果经过元朗,有时间又心思思想博下,都不妨可以去赌一赌自己运气ge。

最后
以这种排队方式可圈可点,未去到话非常老旧落后,但成个流程亦不完善。
既然一早计算到最后一批客人系排系张纸ge第几名,何不一早截龙 收起纸笔?ps:系我后面仲有至少1板半纸的人名😶‍🌫️😶‍🌫️😶‍🌫️

既然行日系路线,何不连匠人 职人精神都学习埋?预计当天消化到的客量,多过某个数后,不论客人黎或不黎,都唔再接 亦唔比留名。如时间尚早 客又no show,亦可再次开放或弹性处理客流量

如果改善到个系统 成个流程 对客 对店员都好。眼见期间都颇多人问店员姐姐哥哥入座问题,对佢地工作都倍感有压力

🙏🏻希望迟下放宽堂食后 大家都可以排到队 食到自己心水舖头啦…🙏🏻

唯有下次有机会再入元朗国再遇啦… じゃあね👋🏻