2024-06-27 1671 浏览
有外国朋友嚟香港探我,想带佢哋食啲地道嘢,又唔想食得太Heavy,就胆粗粗问佢哋要唔要试吓食糖水。佢哋又OK㖞,见呢间Google评分都好高分吓,而且好多人推介,又有米芝莲,就带佢哋嚟试试。一去到唔够八点已经人山人海,好多人拎咗飞等紧位,我都即刻拎张。好在啲人嚟得快都去得快,大概四、五个字就有位可以入去坐。入面落单系用手机App嘅,落完要自己出去柜台比咗钱先会整比你。我哋去到无晒杨枝甘露,就叫咗芝麻糊加汤圆,核桃杏仁糊同埋椰汁紫糯米。先讲芝麻糊,入口非常顺滑,香气十足,甜度适中,大家一致认为系最好食嘅一碗。加埋芝麻汤圆都好夹,不过汤圆略嫌细粒同皮厚咗少少,馅料唔多。我平时唔食中式糖水,红豆沙𠮶啲都唔太食,所以见到核桃杏仁糊都有少少却步。我试咗一啖,系淡淡哋有啲坚果嘅味道,甜度唔太高,意外地接受到,可能热食都比较好食。紫糯米我就无缘试佢啦,不过朋友话觉得好食,有食晒,咁睇嚟都唔会差得去边。我哋三碗嘢埋单都系唔洗100蚊,认真抵食,唔怪得咁旺场啦。下次如果去开佐敦都会再嚟碰吓运气睇吓食唔食到杨枝甘露~
好在啲人嚟得快都去得快,大概四、五个字就有位可以入去坐。
我哋三碗嘢埋单都系唔洗100蚊,认真抵食,唔怪得咁旺场啦。
下次如果去开佐敦都会再嚟碰吓运气睇吓食唔食到杨枝甘露~
2024-06-09
$30 (宵夜)
  • 芝麻糊