2015-09-12 4677 浏览
同朋友聚餐,突然想食北京烤鸭,朋友提议去美利坚话有几廿年历史.香港地呢类老派北京菜真系买少见少,所以我都十分支持佢地我地点左素鹅,拌三鲜海蜇皮,烤鸭二食(生菜包),茄汁虾仁锅巴,虾子锅鎉豆腐,芙蓉三鲜,高力豆沙素鹅 - 烟熏味特别浓郁,十分香口,中间d配料非常入味拌三鲜海蜇皮 - 原本想要普通海蜇,但贪心叫左呢个,入面有埋鱿鱼片,虾仁同海参全部都好爽口,但味道太复杂,感觉over左,而且食唔到海参,同太油烤鸭 - 一般老店的style,无咩特别, 生菜包d𩠌比较油茄汁虾仁锅巴 - 虾仁多过茄汁好抵食,河虾好爽口弹牙,锅巴即炸又热又脆虾子锅鎉豆腐 - 入口好香,但虾子味唔算多,中间用左硬豆腐,本人觉得硬豆腐豆味香浓d,但朋友们食惯左出面用软豆腐做果d,佢地不太喜欢硬豆腐芙蓉三鲜 - 只系用虾,带子代替了蟹肉的赛螃蟹, 又系太油高力豆沙 - 即叫即炸,皮唔会太厚,中间好多豆沙,真系想叫多两碟总结成餐饭,有传统北方菜的浓味,油腻感觉,这正正就是我这一餐所追求的老派北京菜味道吃的是回忆多于真正的味道,又系我呢d老人家先明白的味道
香港地呢类老派北京菜真系买少见少,所以我都十分支持佢地
素鹅
素鹅 - 烟熏味特别浓郁,十分香口,中间d配料非常入味
拌三鲜海蜇皮
北京烤鸭

芙蓉三鲜 - 只系用虾,带子代替了蟹肉的赛螃蟹, 又系太油

吃的是回忆多于真正的味道,又系我呢d老人家先明白的味道
2015-09-11
素鹅