2021-05-29 297 浏览
Pokka cafe谂返起都已经一段时间无食过,以前屋企附近有分店都会成日食,今日难得约左朋友食tea而咁啱去既地方附近有pokka cafe之余仲见到佢地有tea set相当吸引又几丰富所以就入去试下.悠闲二人下午茶经典既三层架有齐开胃菜,咸同甜点.tea set以金色乌笼三层架托起,相当吸引而且好打卡able.咸点松叶蟹肉牛油果蕃茄沙律底下既蕃茄沙律冰凉清新,内里既沙律酱酸酸甜甜而且雪冻左做啫哩增添左一点弹牙既口感.再配上鲜甜既蟹肉令胃口大增.黑毛猪火腿配蜜瓜火腿唔会过咸腻,咸香之中带点烟熏榛果香.配上香甜多汁既蜜瓜刚好中和左咸香味,同样令整体感觉更为清新.鹅肝酱多士鹅肝酱入口唔会太腻,带淡淡肝香而且鹅肝酱浓稠细密.唯一美中不足既系多士如果烘得更香脆就更香.日式芝麻鸡翼鸡中翼炸得香脆而且系面上洒上芝麻粒令入口更香而且带点脆卜卜既口感.鸡翼腌得够入味,咸咸香香内里仍然锁住肉汁.迷你鸡肉汉堡牛角包牛角包既牛油味香而浓郁,外层都几酥脆又唔会好干.鸡肉汉堡充满肉汁而且重鸡肉香,入口相比其他肉类既汉堡无咁油腻.甜品日式红豆绿茶慕斯$士多啤梨慕斯牛奶布甸牛奶布甸香滑,带淡淡奶香味而且配上红豆绿

悠闲二人下午茶

日式芝麻鸡翼

迷你鸡肉汉堡牛角包

甜品
日式红豆绿茶慕斯$士多啤梨慕斯牛奶布甸
牛奶布甸香滑,带淡淡奶香味而且配上红豆绿茶及士多啤梨慕斯都唔会过甜.

鲜果吉士挞
莓类鲜果新鲜香甜入口唔会过甜腻,就系食到最尼都唔会觉得增加负担.

日式焦糖拖肥芝士卷
厚身既焦糖拖肥芝士卷入口蛋糕湿润而且配上焦糖拖肥陷都唔会过份腻,焦糖拖肥既甜度控制得几好,怕甜既我都唔会觉得过甜.而且口感绵密而且香软,2个人share啱啱好.

甜蜜马卡龙
外酥内弹牙,颜色鲜艳圆滚滚既身型系tea set中不可缺少.

热情味鲜果搏士茶
无咖啡因所以就算系tea time饮都唔会怕夜晚瞓唔著.相比其他茶类多一阵植物既芳香,闻上黎带点甜味.配上多款新鲜水果而成既水果茶十分清新解腻.
鲜果搏士茶

冻黑糖珍珠凉粉咖啡
咖啡底浓厚甘香重焙煎香.加上少少黑糖令苦味降低更易入口,凉粉配咖啡比想像中更match,珍珠同平时台湾珍珠唔同,感觉偏向啫哩既爽弹感但同样特别.
黑糖珍珠凉粉咖啡
鲜果搏士茶