2019-03-27
食日本嘢畀人嘅第一印象通常都系食刺身寿司拉面乌冬等等, 但系其实大阪烧、铁板烧呢d都系日本美食黎。今日就同朋友去咗旺角top的千房,豚肉烧同铁板牛肉,一乐也。千房面积宽敞, 每一张都系卡位黎,坐得舒适,唔会背贴背; 亦都可以拣睇住师傅炒嘢同烧野嘅位 , 有得食又有得睇 。 餐厅有落地玻璃,尽吸窗外阳光。每张台也有铁板炉,唔洗同人share.-套餐包味噌汤及前菜, 挺暖胃的。-我哋叫咗一份豚肉烧同埋铁板牛肉饭, 可能因为午市关系, 师傅已经烧埋畀你,不用惊自己煮得手忙脚乱。 豚肉烧 送到上枱时,职员会开著个炉让 豚肉烧保持温度。-豚肉烧今次就叫左最经典的口味,馅料简单但份量多,有豚肉同椰菜, 台面上已经预备好 木鱼碎,紫菜粉同埋沙律酱 , 自己钟意落几多就落几多 ,卖相肯定靓仔! 豚肉被煎至甘香而脆身, 配上分量挺多的椰菜 ,咬下绵中带脆,而且非常饱肚。-铁板薄切牛肉饭另外我哋又叫咗份铁板薄切牛肉饭,铁板上台时热辣辣的滋滋声,牛肉香味纷香扑鼻,而且份量都好多另外随饭仲有野菜,野菜用铁板炒过黎,洋葱甜,份外香口。最不得了的是伴饭的牛肉汁,以特制的蒜容、麻油、糖混合而成,趁热捞埋d饭食,惹味
有得食又有得睇 。 餐厅有落地玻璃,尽吸窗外阳光。
每张台也有铁板炉,唔洗同人share.
套餐包味噌汤及前菜, 挺暖胃的。
我哋叫咗一份豚肉烧同埋铁板牛肉饭, 可能因为午市关系,
师傅已经烧埋畀你,不用惊自己煮得手忙脚乱。
豚肉烧 送到上枱时,职员会开著个炉让 豚肉烧保持温度。
豚肉烧
今次就叫左最经典的口味,馅料简单但份量多,有豚肉同椰菜,
台面上已经预备好 木鱼碎,紫菜粉同埋沙律酱 ,
自己钟意落几多就落几多 ,卖相肯定靓仔!
豚肉被煎至甘香而脆身,
配上分量挺多的椰菜 ,咬下绵中带脆,而且非常饱肚。
铁板薄切牛肉饭
另外我哋又叫咗份铁板薄切牛肉饭,
铁板上台时热辣辣的滋滋声,牛肉香味纷香扑鼻,而且份量都好多
另外随饭仲有野菜,野菜用铁板炒过黎,洋葱甜,份外香口。
最不得了的是伴饭的牛肉汁,以特制的蒜容、麻油、糖混合而成,趁热捞埋d饭食,惹味香口。
总括黎讲,呢到的大板烧同日本食的一样,水准一流,而且店员时时加水,服务很好。整体不错。