2013-09-25
中秋的大鱼大肉过后,想食啲清淡啲的野,我决定去食面,但系又唔想太普通所以去食云南米线。系间故色故香的舖头我一定要食啲经典的野,佢地有个过桥米线,佢一来就有几碟配料,一碗煮好咗的面同一碗好热的汤;个伙计用好熟练的手势将啲面同配料好快咁放咗落个热汤到,用汤的热力将啲配料正熟;食果阵啲配刚刚熟,味道好清新又爽脆,啲面就比啲汤番热咗,仲系好Q,好好味。佢有佢地的红油炒手同汤云吞都好好食。红油炒手比一般辣啲,因为佢地系正宗的云南菜吗,啲云吞个皮好薄给收咗个辣汁,食落去辣到出汗;所以要encore,不过今次唔系辣系清汤,但系个清汤就无乜特别,都系个云吞好食。呢到有好多特色的小食,今次先来试下炸臭豆腐同炸鱼腐。个炸臭豆腐系一口一个,佢又无乜臭豆腐味,但系有樽南乳比你点,个味道就变得好特别,有咸香味。个炸鱼腐的食味好出,炸咗又好香好,赞。有机会我会再来食,因为佢仲有啲用羊做的食品,冬天食就最啱。
系间故色故香的舖头我一定要食啲经典的野,佢地有个过桥米线,佢一来就有几碟配料,一碗煮好咗的面同一碗好热的汤;个伙计用好熟练的手势将啲面同配料好快咁放咗落个热汤到,用汤的热力将啲配料正熟;食果阵啲配刚刚熟,味道好清新又爽脆,啲面就比啲汤番热咗,仲系好Q,好好味。 佢有佢地的红油炒手同汤云吞都好好食。红油炒手比一般辣啲,因为佢地系正宗的云南菜吗,啲云吞个皮好薄给收咗个辣汁,食落去辣到出汗;所以要encore,不过今次唔系辣系清汤,但系个清汤就无乜特别,都系个云吞好食。 呢到有好多特色的小食,今次先来试下炸臭豆腐同炸鱼腐。个炸臭豆腐系一口一个,佢又无乜臭豆腐味,但系有樽南乳比你点,个味道就变得好特别,有咸香味。个炸鱼腐的食味好出,炸咗又好香好,赞。 有机会我会再来食,因为佢仲有啲用羊做的食品,冬天食就最啱。