2020-11-28
最后冲刺用海港城Coupon,一早Book 定呢间餐厅打算试下。1:15pm入座,侍应提醒用餐时间为90分钟,不过佢地话如果唔多人等位,系可以继续坐的。餐厅门口好吸引,好多小朋友见到气球已经拉住爸爸妈妈走过嚟,系一间适合一家大细嚟既餐厅。店内环境几好,座位阔落,布置亦好有气氛,如果圣诞节嚟食大餐,相信小朋友会好开心。我地两个大人食,一共叫了5样野食。首先上枱的系餐前面包。我见食评多人话好味,不过个人觉得一般,唔算好热,配既士多啤梨酱亦偏甜。下面的Muffin几好味,不过都几饱肚,两个人share一个已经好足够,亦唔会有好食到想再食既感觉。第一样嗌既菜式:烟肉芝士酿薯仔配忌廉。味道唔错,不过略嫌唔够热同偏淡味,作为前菜就无乜开胃作用。第二样菜式:水牛城鸡翼。个人觉得鸡翼偏硬同干身,要咬开都唔用易,同埋都系唔够热。跟住系:芝士洋葱汤。因为我唔算好中意芝士,所以同朋友Share一碗就够。浅尝的我觉得味道还好,但朋友饮得较多就觉得偏咸,饮唔晒就放弃了。重点菜式:Ribs 配薯条。Ribs 稍为偏干身,不过味道几好,近骨的部位都几有咬口。薯条就强差人意,太干而且薄身,食落无满足感,呢点系失望既,
餐前面包
水牛城鸡翼
芝士洋葱汤
重点菜式:Ribs 配薯条。Ribs 稍为偏干身,不过味道几好,近骨的部位都几有咬口。薯条就强差人意,太干而且薄身,食落无满足感,呢点系失望既,因为我以为美式餐厅会著重薯条质素。
Ribs
最后系Chocolate Brownie with Salted Caramel Ice-cream。美式餐厅一定唔可以错过的甜品。个人超中意食朱古力,觉得佢个味道都唔错,配埋雪糕上,都做到冷热分明既效果,系咁多食物中比较好食的一款。
Brownie配salted Caramel ice-cream
食后分享:
1. 有用Coupon扣左350元,但埋单都要畀420几蚊,单睇食物系有啲偏贵。主要原因系佢食材唔算特别,烹调方法也唔算好另类。
2. 不过服务几贴心,侍应们喺执枱、加水、埋单方面都反应好快,加上环境舒服,有播怀旧美式歌曲做BGM,所以用餐过程系开心既。
3. 观察其他食客,有小朋友在场枱既都会比较享受(食野仲有气球拎!),可能小朋友开心大人就开心。如果系亲子食饭系一个唔错既选择。