2024-05-24 27 浏览
早几日经过湾仔,见到有间omakase好似唔错,试完14件寿司觉得几好就推介比大家。入面装修几好,有种真系喺日本嘅感觉~前菜系三文鱼渍,可能有啲朋友未食过,三文鱼渍即系三文鱼头前嘅软骨,用醋腌成渍物,食落爽口弹牙,甜甜酸酸~之后就到主菜~开始整寿司前师傅会问你有冇嘢唔食/想食,大家记得同师傅讲低~另外如果个人偏好或者唔太中意wasabi嘅,亦都可以同师傅讲要落几多份量嘅wasabi喺寿司度14件寿司逐一介绍就太长喇,揾几款我个人特别钟意嘅介绍比大家右口鱼师傅喺整寿司前用火枪烧一烧,鱼入面嘅油脂出晒嚟,对比左口鱼,右口鱼脂肪更多,入口即溶。⁠三文鱼籽虽然平时都会食三文鱼籽,但系都觉得唔够新鲜。呢度嘅三文鱼子够晒新鲜,食落唔会有其他味!大拖罗拖罗有几好食大家都知,相信永远都想寿司上面块拖罗大块啲,师傅好大方,拖罗切得好厚,十分满足~萤光鱿鱼咬落去嘅时候有种爆浆嘅感觉,入面有种海胆加蟹膏嘅味道,个人十分钟意~不过新鲜嘅萤光鱿鱼净系春天先有,大家想食可能要等下年lu 餐厅喺湾仔厦门街,搭电车去到卢押道落车行一分钟就到~

之后就到主菜~

右口鱼

⁠三文鱼籽

大拖罗

萤光鱿鱼

餐厅喺湾仔厦门街,搭电车去到卢押道落车行一分钟就到~

2024-05-15