2017-03-18 533 浏览
话说今日想清清地食下粥, 见到呢间粥品个名以大师傅挂帅. 哗~ 拜会下大师傅先!!!呢度粥品超过廿款, 有即熟粥同生滚粥类别, 而我个人比较钟意生滚粥, 因加入咗新鲜食材而增添嘅鲜甜味道. 黄沙猪润粥 ($28), 猪润大块之余又够厚, 有咬感, 份量都唔少.   只于粥嘅味道略为有啲淡, 多少少蒽花调下味会更好.呢间肠粉都有唔少选择, 叉烧肠、牛肉肠食到闷? 呢度有鱼片肠、猪润肠俾你拣.  单单以款式嚟讲加分嘅! 至于味道呢? 我就叫咗叉烧肠粉 ($16) 试试啦~ 肠粉够滑嘅, 但可能叉烧同芫茜等材料唔系好多, 似乎系食到肠粉皮+鼓油嘅味道. 去粥舖叫粽嚟食呢件事, 系因为曾经喺靠得住食过, 佢嘅蛋黄香令我对咸肉粽完全改观! 所以今次我都叫咗咸肉粽 ($16) 试试, 未食之前先拆开睇睇~  err... 材料唔系好多, 睇嚟味道应该淡淡.  摆入口第一啖, 果然不出我所料, 系需要用糖伴嚟食嘅!!  咁当然人地个粽卖贵9蚊10蚊, 如果用同一准则去比又唔公平嘅, 只能说将价就货啦~说到尾, 3碟食物加埋都系$60, 喺商场嚟讲嘅食肆卖咁嘅价钱好难揾㗎啦!

黄沙猪润粥

叉烧肠粉