2019-01-28 581 浏览
今日难得放假,终于可以约埋屋企人一齐去食早餐,去咗兴华邨嘅文华餐厅食。因为实在太多人所以都等左一阵先有位坐见到个餐牌虽然主要系得常餐同中式点心,不过价钱好实惠,好平民。我哋好快就决定咗食乜嘢就交俾店员落单~~先来嘅有鲜竹卷,虽然只系得两旧,不过每一旧都好足料,而且系热辣辣上,味道唔错跟住嘅系烧卖,我哋四个人啱啱好每人一粒,好少何烧卖上面会有粒杞子,除咗更加香之外,成粒烧卖食落去仲多咗一份清香,食完够晒明目再嚟多碟鹌鹑蛋烧卖,系好怀旧嘅点心,酒楼都未必间间有得卖。虽然胆固醇好高,不过食落同普通烧卖真系好唔同,特别有特色,同带出左猪肉嘅味道。跟住系我叫嘅常餐,我最钟意嘅沙嗲牛肉米粉,沙嗲牛肉份量唔错,味道够晒出,食到有沙嗲既甜味,而牛肉都好淋,一d都唔难咬之后常餐仲会有餐肉、炒蛋同多士,多士有少少微焦,好够脆,而炒蛋就炒得唔老,仲系滑身,加少少盐一齐食更加好。至于午餐肉都算切得大块~食咁多野每人都不过系$60有找,完全系贴地得黎又好食,一于下次再黎试其他点心同蒸饭

因为实在太多人所以都等左一阵先有位坐

2019-01-26
$60 (早餐)