2021-09-03
原来观塘红色小巴对面有间🇹🇭泰国菜馆,位置非常方便,今日经过见到刚好有一张枱,就冲🏃🏻♀️🏃🏻♂️咗入去试下。就咁望入去以为得好少位可以坐,但是原来他们是有二楼的。🥥椰汁三色冰 $22:我哋叫咗少甜,所以饮到香浓🥥椰香味,不会像街外有浓浓的糖水混杂在其中。辣椒膏🦐虾头油海鲜炒饭 $68:炒饭炒得好香亦炒到粒粒分明(最怕湿嘅炒饭)。不过,可能我们有点了小辣,所以,这个饭个名有辣椒膏三个字但亦没有太辣。由于太肚饿,并没有太留意炒饭有什么海鲜,印像中是有墨鱼。咖喱炒软壳蟹🦀 $108:原本系menu嘅时候见到,咖哩炒蚬系有,但系炒软壳蟹🦀就没有。犹疑咗一阵,最后都系点咗软壳蟹🦀,因为觉得坊间很少有泰式咖哩炒软壳蟹🦀。真系好有意外惊喜,2大只软壳蟹炸至非常香脆,而咖喱汁非常香滑且带有浓浓咖喱味,调味得非常好,我直头一匙一匙🥄放落咀吃,食咖哩汁食到好似饮汤咁,这个菜非常值得推介。由于我哋叫咗太多𩠌很饱,如果唔系叫个白饭嚟捞咖喱汁,简直系完美配合。串烧沙嗲 $78:串烧上枱时非常热辣辣,吃第一串时,混有浓浓沙爹酱的串烧,非常可口惹味。串烧切记要衬热就好食,唔好挂住倾计影相啊冬阴功 $78:冬阴功用
就咁望入去以为得好少位可以坐,但是原来他们是有二楼的。
🥥椰汁三色冰 $22:
辣椒膏🦐虾头油海鲜炒饭 $68:
咖喱炒软壳蟹🦀 $108:
串烧沙嗲 $78:
串烧切记要衬热就好食,唔好挂住倾计影相啊
冬阴功 $78:
冬阴功用料丰富,细细碗嘅汤入面居然有三只大鲜虾,而三只大鲜虾都非常之鲜甜。材料亦有很多杂菇,正。
这间店舖的食物价钱💲便宜,份量大,👁️眼阔肚窄的我们,最后都系食净咗。
我见有好几枱都会叫明炉乌头🐟来吃,相信这个是铺头的招牌菜吧,下次再嚟可以试下。
在旺角用50几蚊可以有饭有嘢饮,其实呢个餐非常之抵。
叫咁多嘢埋单都唔使400蚊,好抵啰
整体嚟讲,呢间舖头抵食夹大件,味道又不错值得一试。