2024-05-24
最爱台式小食,尤其系夜市,真系可以食过不停~而家香港都好多台式舖头,今日入大围接老细收工,就揾到间几骨子嘅台式小食店,梗系要试下啦!!主食梗系要叫牛肉面啦~不过既然呢间有我至爱嘅冬粉,就叫个红烧牛肉冬粉!!原来佢仲有好多汤底可以拣…麻辣呀~胡麻呀~真系任君选择!!除咗平时食开嘅台湾香肠,仲有好多唔同嘅嘢可以拣……无骨盐酥鸡:鸡肉外脆内嫩,洒少少淮盐真系好惹味!!旗津黑轮片:黑轮片即系鱼肉片,不过比较薄身,炸完几弹牙,腌制得几好味!月亮虾饼:之前响第二间都食过,系用春卷皮定饺子皮夹住啲虾胶嚟炸,呢度嘅比较大块,但系就薄身啲,所以好脆口!虾胶够弹牙~爽口~点泰式甜辣酱好好味!!台南海鲜卷:有啲似潮式肉卷,不过入面包嘅系墨鱼胶同虾胶,仲有啲细细粒嘅墨鱼肉,又系好香口!台式饮品梗系唔少得啦!!我不嬲饮开奶绿,少甜少冰,个绿茶味好出,少少涩口,但我钟意!老细要台式奶茶,但系唔系跟波霸珍珠,反而跟红豆蓉,一样咁好味!呢度价钱经济实惠,食到饱饱肚都所费无几,难怪坐一阵就全场爆满,仲有人响门口等位添!
除咗平时食开嘅台湾香肠,仲有好多唔同嘅嘢可以拣……
无骨盐酥鸡:鸡肉外脆内嫩,洒少少淮盐真系好惹味!!