2018-02-05
系铜锣湾睇完戏揾晚饭食 行上希慎见到呢间食日式绿茶既店门面啲甜品几吸引 胆粗粗入去食下 不过都预左几贵 因为未食晚饭 冇理由静系食甜品 见到隔望几张枱都叫左鳗鱼饭 我又叫左一个黎食 应该都系必食之一 原条鳗鱼上 超正 预左唔会好大碗 份量岩岩好 鳗鱼烧得好香 配埋蛋丝同有色既珍珠米 啖啖鳗鱼再配几旧酸萝卜 酸酸甜甜好味面豉汤就咸左小小 饮唔哂另外叫左个林屋和食料理 有鲭鱼,鱼干,烧帆立贝,芝子鱼卷,杂菜玉子,同埋八爪鱼沙律,个靖鱼好好味 必食 冇骨 小咸 啖啖肉 芝士鱼卷中间系流心芝士 夹埋鱼味都好食 个八爪鱼沙律都好味 啖啖爪瓜鱼 有咬口 帆立贝就得一粒 比较细粒 冇咩特别 不过呢个餐都可以试有唔同料理食下甜品方面就食左个香港限定芭菲 一试枱个雪糕不得了 好浓绿茶味 唔会太甜 绿茶同奶既比例岩岩好入面仲有绿菜糕 糯米糍 唔同层唔同味唔同口感 限定就要食下啦第二个甜品系绿茶雪山 虽然天气超冻 但一睇menu就比呢个冰吸引左 于是叫左黎食 上枱时呆左 超大份量 两至三个一齐食都得 旁边配上绿茶同牛奶 淋落去食甜甜地又唔会好甜 呢个雪山建议多啲人先食 都值得食最后叫埋个玉露饮 上茶时店员好
最后叫埋个玉露饮 上茶时店员好细心解释一次 仲有玉露教学 头三系唔同味道 第一杯绿茶味最重 甜甜地 味道好特别 试过先知 第二杯明显淡左啲 但绿茶味冇咁重 清香左 第三杯就再淡啲 冇咁甜 再清啲咁浓到淡 最后就加豉油食埋啲茶叶 第一次食茶叶 好似食绿茶菜咁
总括黎讲都唔错 绿茶爱好者必来之处 经过食个甜品都唔错 不过的确系好贵 食食下食左500几蚊埋单