2016-10-13 196 浏览
绿茶腔必要一试的一间食店, 有好多绿茶系列既面食,甜品同埋泡茶~ 更有一款岩你!------------------------------【抹茶荞麦面】HK$78 面质比较软林, 味道甘甘地,无苦涩味,汤底有少少咸味, 类似酱油汤底咁,整体感觉清新,有埋菇菌类, 非常健康清淡~ 【赞歧乌冬】HK$68 乌冬唔太烟韧, 但面质非常滑. 汤底味道甜甜地, 配合鱼腐, 食哂成碗好饱肚【香港限定芭菲】HK$98 奶味比绿茶味重, 好软滑, 中间有红豆比较甜, 而最底部有少少生果... 整体味道唔太甜, 亦有几粒汤丸, jelly增加口感【迷你抹茶芭菲】HK$98 (自选烙茶系列)绿茶味本身既甘味, 配上下面甜甜地既CREAM, 中和绿茶既甘味, 同样有几粒汤丸,?喱增加口感【桃味焙茶】呢款焙茶有冻饮, 亦有热饮, 而我今次就拣左热饮~ 呢一SET既焙茶一送黎, 第一杯既热茶已经帮我地预先泡定, 而第二三杯可以自己亲自尝试泡茶...加入热水落已放茶叶既小茶壶中, 用沙漏计时30秒即可饮用...饮过之后发现原来三杯焙茶既桃味同香味都有些少不同...第一杯桃味比较浓, 甘甜, 饮完口中仲留下清香

【抹茶荞麦面】HK$78

【赞歧乌冬】HK$68

【香港限定芭菲】HK$98

【迷你抹茶芭菲】HK$98 (自选烙茶系列)

【桃味焙茶】

饮过之后发现原来三杯焙茶既桃味同香味都有些少不同...第一杯桃味比较浓, 甘甜, 饮完口中仲留下清香既桃味~ 第二杯既茶味开始突出, 甘香, 桃味开始淡~ 而第三杯茶味甘浓, 桃味相对比第一杯淡了不少