2018-09-10 214 浏览
圣安娜 宇治东茶园 抹茶果冻芒果卷 $49 平时番工都行开会经过呢间饼店,买亲都系面包做早餐。不过,行过见到门口放左各式各样生日蛋糕又真系好吸引,有某懒洋洋的熊仔卡通人物,有好多生果做装饰嘅,又有好多细细件靓到好似家居摆设的小蛋糕或批。不过,都唔系生日又唔会无喇喇买。但今次圣安娜出左呢个宇治东茶园之抹茶果冻芒果卷,抹布控的我谂都唔谂就买左黎做早餐,虽然佢系抹茶卷,但因为中间放左果冻同埋芒果,令单调设计的蛋糕卷加添左特色,而且颜色都唔系夸张的,所以保留住传统日式和风的感觉。 蛋糕容易切开一片片,但唔会烂,有少少湿度,食落口有浓厚抹茶香,加上蛋糕的忌廉,非常香滑。食到中间的果冻,有清淡少少抹茶味,好弹牙,令一件平凡的蛋卷增加左口感。而芒果亦好香甜,视觉同味觉十足。最后,不得不提就是日式甜品的红豆蓉,份量适中,又够甜,系呢款蛋卷的精粹所在。