餐厅: Matchali (月街)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-03-13 350 浏览
个日喺月街食完秘鲁菜之后,就觉得有少少口渴,所以想买杯嘢饮,Chullschick嘅对面就有一间非常之出名嘅本地抹茶品牌Matchali,主打新鲜健康自家制抹茶,所以就谂住试一试。男朋友叫左杯柚子柠檬抹茶梳打,自己就叫左杯红莓芒果蝶豆花抹茶拿铁。睇相就明显觉得红莓芒果蝶豆花系靓啲嘅,因为色彩缤纷啲,不过两杯自己就推荐柚子柠檬多啲😅皆因我饮完一啖,就默默地将自己杯碟豆花同男朋友杯柚子梳打交换左🙃🙃🙃1. 红莓芒果蝶豆花抹茶拿铁 $60其实所有「蝶豆花」既饮品都预咗佢既味唔会好明显,通常都系想睇吓佢落咗落唔同饮品之后个颜色(好似会好梦幻咁🤣),佢就唔系一个问题嚟嘅,而系红莓酱同个芒果酱好抢,令到杯嘢饮过酸又过甜,唔系好饮到佢个绿茶底🥲。加上佢一杯加咗好多冰,饮到后期好似系俾人沟稀咗嘅红莓芒果汁咁。但系上网睇留言佢个士多啤梨抹茶拿铁又好似冇果味太抢呢个问题,啲人仲话几好饮) 咁可能系太热爱芒果嘅自己真系做错咗决定🥲🥲🥲🥲👩🏻‍💻4/102. 柚子柠檬抹茶梳打$55相比之下,男朋友order 嘅柚子柠檬抹茶梳打就出色好多,可能抹茶都系适合一啲比较清新同唔太浓味嘅食材配搭。而柚子同抹茶确实系一个

1. 红莓芒果蝶豆花抹茶拿铁 $60

) 咁可能系太热爱芒果嘅自己真系做错咗决定🥲🥲🥲🥲

👩🏻‍💻4/10

2. 柚子柠檬抹茶梳打$55

相比之下,男朋友order 嘅柚子柠檬抹茶梳打就出色好多,可能抹茶都系适合一啲比较清新同唔太浓味嘅食材配搭。而柚子同抹茶确实系一个比较广为人接受嘅Combo黎既。柚子既甜,柠檬既酸,抹茶既甘,加上梳打既口感,层次丰富又唔会喧宾夺主。所以自己会比中上嘅分数佢~

👩🏻‍💻6.5/10

会吸收是次教训🥲去抹茶专门店,都系叫返最原始最纯嘅抹茶产品比较试到佢嘅真功夫,同埋下次都系叫返热饮(太多冰真系几影响个体验😅😅)