2015-08-31 5012 浏览
第200篇食评啦, 所以特别拣想试好耐既afternoon tea黎享受下, 再分享一下个人感受.由于想订最近既星期六, 所以要等1个多月, 当日有客人walk-in, 可惜已full, 其实都未full既, 可能要预先准备, 所以我觉得应该系冇预walk-in既食物分量.我同友人准时4:30pm到达 (分2个时段). 服务员带位, 我地坐透光度高既落地玻璃屋. 当然可以拣入面舒服既大sofa, 或者outdoor既位.由于知道我地黎食下午茶, 所以服务员讲解完茶类就好快 上左afternoon tea set. 之后我地拣左每人一款果茶. 全程都好有礼貌, 而且招呼周到, 最后6pm虽然完左个下午茶, 但我地未食完, 佢都好有礼貌请我地坐bar枱 或 门口附近既枱, 仲将我地食到一半既食物, 完整甘拎到新枱, 我地最后食埋先离开.米芝莲星级法国餐厅的木酒箱下午茶, 今个夏天推出全新 Seasons 仲夏法式下午茶, 食材及水果都好岩夏天. 木酒箱装著茶点, 好靓好大自然, 也合适夏天主题. 最喜欢个底部有草地 (有玻璃隔著), 感到在绿草上享受下午茶.afternoon tea ($

afternoon tea for 2
提子松饼, 传统原味松饼 (配忌廉及杏子果酱)
afternoon tea ($248 for one/ $468 for two) :

有5款咸点, 5款甜点, 原味及提子松饼配忌廉及果酱, 饮品 (咖啡/ 茶类), 可以加钱要酒精饮品.
蟹肉捧配青瓜啫喱
蟹肉捧配青瓜啫喱 : 青瓜啫喱好清新既香味, 而且有点薄荷既清爽, 蟹肉捧肉都好多, 但俾薄荷盖过蟹肉味.
树蕃茄果冻及西班牙火腿
树蕃茄果冻及西班牙火腿 : 蕃茄果冻好得意, 入口软化, 味道淡淡有蕃茄蓉口感, 配细细块 咸味重既西班牙火腿. 味道平衡.
seasons 热狗
seasons 热狗 : 冇咩特别, 类似方包片压平卷著肠仔炸脆, 面层系酸瓜芥末酱. 整个味道都系热狗, 但外形变得的骰别致.
莫里塞鸡包配鸡蛋沙律
莫里塞鸡包配鸡蛋沙律 : 个包应该系自家焗制, 睇落好干硬, 但原来易咬带点弹性既面包. 鸡蛋沙律调味到位, 分量也刚好, 唔会太饱腻.
火腿巴伐利亚忌廉配蜜瓜
火腿巴伐利亚忌廉配蜜瓜 : 咸点中最喜欢呢个火腿cream, 火腰既咸香加上忌廉芝士既浓郁味道, 仲要打得好软滑, 配埋清甜蜜瓜, 仲有点点辣椒粉. 呢个好好味.
红莓费南雪蛋糕
红莓费南雪蛋糕 : Financier 法式杏仁金砖小蛋糕. 的确好重杏仁味, 而且外身脆甜, 内里松软. 带点牛油香既小蛋糕. 仲有粒红莓酸酸地, 中和蛋糕既甜味.
开心果慕丝蛋糕
开心果慕丝蛋糕 : 同样系果仁味重既蛋糕, 呢款系轻盈软滑既慕丝蛋糕, 好重开心果味. 食完唔腻.
芒果椰子奶冻
芒果椰子奶冻 : 甜点中最喜欢呢个椰子奶冻, 椰子香味既奶冻, 食落冇甘单调. 仲有芒果粒酸酸甜甜.
可惜餐厅提供既叉/匙都太大size, 食唔到最底的奶冻.
云尼拿泡夫
云尼拿泡夫 : 有点似圣女泡夫, 但其实只系一个泡夫切开, 放上吉士, 再反转放半件泡夫, 再放吉士.

即系多左吉士, 起初怕更加腻. 但原来吉士好轻盈又唔过甜, 睇到几多云尼拿籽, 好香云尼拿味.

泡夫系松软口感, 唔系硬脆个款.
蛋白柠檬挞
蛋白柠檬挞 : 比较失望, 系太甜啦, 蛋白霜烧得好靓, 而且够甜. 可惜连柠檬馅也太甜.

应该要够酸先岩, 甘先有酸甜既对比, 而且互相中和味道.

呢个整个都过甜, 冇柠檬味.
提子松饼, 传统原味松饼 (配忌廉及杏子果酱)
提子松饼: 餐厅冇提供刀俾我地, 用叉吉开一半, 但太松化令松饼好易散开. 幸好松饼质感带点湿润唔会干, 都系比较甜. 但就几中意佢既clotted cream 同自家杏子果酱. 果酱唔会太甜, 味道唔假, 但分量少左d.
Fruit Dreams
Fruit Dreams : 果茶, 果香味特别浓, 但饮落清淡既茶.
blueberry cocktail
blueberry cocktail : 同样带点果香, 但就酸味重既茶.

2015-08-29
afternoon tea for 2