2018-04-05
今日去左羲和雅苑食北京菜,间餐厅喺海港城入面近码头既角落。等位途中可以行出去平台,欣赏维港美景,吹下海风好舒服,等都等得舒畅啲。打开餐牌样样都想食,既然主打烤鸭,紧系叫左只试下。三个人叫左半只鸭,宫堡大虾球,水煮鱼,笼仔樱花虾笼子蒸饭,蒜蓉粉丝蒸娃娃菜。宫堡大虾球大大只虾,爽口弹牙,见到咁多辣椒,花椒八角,已为会好辣,只系少少麻辣味,反而酸甜味重啲,仲有好花生腰果,好香口,十分推介呢个菜式。水煮鱼鱼够滑,有薯粉垫底,吸收晒所有精华,坚好食,不过唔食辣既人要谂谂,因为真系几辣。驰名烤鸭有三个食法,第一系鸭皮点爆炸糖同蓝莓酱,第二系鸭腿肉点芥末酱,第三系传统北京填鸭食法。个我都系钟意传统食法,连埋个块皮食有口感啲同无咁油腻。笼仔樱花虾笼子蒸饭海味有虾干,樱花虾仔,鱿鱼。。。。蒸饭都算入味,相对其他菜算系最清淡既一个。如果有多啲不同海鲜会更好。蒜蓉粉丝蒸娃娃菜一睇张相见到超多蒜蓉就知重口味同入味,呢个配搭系无得输,不过成晚食左咁多重口味野,再食埋呢个菜,突然觉得自己好口臭我地坐室内,如果坐室外可以望住个无敌大海景食。超舒服😌适合三五知己倾下计慢慢详谈。总括,食物质素同环境都好高质,仲有其他特
宫堡大虾球
水煮鱼
驰名烤鸭
笼仔樱花虾笼子蒸饭
蒜蓉粉丝蒸娃娃菜
我地坐室内,如果坐室外可以望住个无敌大海景食。超舒服😌适合三五知己倾下计慢慢详谈。总括,食物质素同环境都好高质,仲有其他特色食物都未试,下次有机会要试下!