2023-01-24
口痕想食泰国菜🇹🇭,就谂Nara Thai啦~ 写食评前我地都食过两次,印象非常之好😋,于是趁今次依个机会去写佢啦📝!我地去咗位于海港城嘅分店,呢度充满泰国风情嘅装修风格,再配合埋落地玻璃窗,饱览维港海景真系好吸引呀🤩~ -泰式生虾🦐 - HKD 138讲起泰国菜紧系唔少得生虾刺身🦐啦~ 首先我地就先叫咗泰式生虾啦,卖相精美🤤,有十只嘅生虾加上辣椒🌶️、蒜片🧄及苦瓜相当诱,食落口觉得虾肉几新鲜,肉质弹牙有口感‼️而配汁系酸辣汁,几开胃,好适合作为前菜享用,但汁味偏辣,如果唔食得辣嘅朋友要注意下点汁嘅份量呀😉,太辣的话配菜苦瓜就正好可以解辣,依点Nara就贴心啦~ 抵赞! 👍🏻-菠萝肉松海鲜炒饭🥘 - HKD 128之后上嘅菜就系菠萝肉松海鲜炒饭啦🥘 ,同生虾一样,菠萝肉松海鲜炒饭都算系最为香港人熟识嘅泰国菜式之一,但要炒得好食都好考师傅嘅功力,上菜时见到摆盘好靓,将原只菠萝切半挖空再装炒饭😍。另外仲有炸虾、肉松、腰果、提子干及菠萝肉等做配菜,食落口饭干身,粒粒分明唔粘口,加埋腰果等配菜一齐食,口感丰富之余又可以减少炒饭嘅油腻感,虾炸得好脆口,食落口啖啖肉,以价钱及味道嚟讲依个炒饭都相当出色
泰式生虾🦐 - HKD 138
菠萝肉松海鲜炒饭🥘 - HKD 128
之后上嘅菜就系菠萝肉松海鲜炒饭啦🥘 ,同生虾一样,菠萝肉松海鲜炒饭都算系最为香港人熟识嘅泰国菜式之一,但要炒得好食都好考师傅嘅功力,上菜时见到摆盘好靓,将原只菠萝切半挖空再装炒饭😍。另外仲有炸虾、肉松、腰果、提子干及菠萝肉等做配菜,食落口饭干身,粒粒分明唔粘口,加埋腰果等配菜一齐食,口感丰富之余又可以减少炒饭嘅油腻感,虾炸得好脆口,食落口啖啖肉,以价钱及味道嚟讲依个炒饭都相当出色㗎啦!😙
黄姜鸡肉沙嗲🍢 - HKD 88
我地第三样叫嘅就系黄姜鸡肉沙嗲🍢 ~ 一共有六串,鸡肉都几大旧,份量及卖相都相当有诚意,除左沙嗲酱汁外仲配多左个清甜嘅酱汁🥣,鸡肉食落口几嫩滑唔干身。虽然几香但味道就比较淡口🤨,沙嗲汁几有水准,甜甜地之余又有少少辣,里面有花生粒令酱汁更香口😋,由于鸡肉味道比较淡,所以食起上嚟鸡肉味会被香口嘅沙嗲酱盖过,而另一个汁酸酸甜甜无沙嗲酱咁浓味,食落口都算开胃~
青芒扎肉沙律🥗 - HKD 98
因为想有少少蔬果食下,所以我地最后就叫咗青芒扎肉沙律🥗 啦~ 一如既往地摆盘卖相都系十分精致,将扎肉切粒再整齐放系青芒丝🥭上面,再配上酸酸甜甜嘅汁捞埋一齐,好新鲜呀!但食落口觉得青芒丝太硬😖,而且汁太少导致十分难拌匀食物,最后就好似净系食紧青芒丝咁。不过炒嘅扎肉粒几香口,算系依道菜嘅少少亮点。
虾片🦐 - HKD 15
最后想介绍一下嘅系Nara会系客人一坐低嘅时候先上一兜虾片啦,虾片又大又多,食落去都几脆口,重点系油腻感不太重之余都几有虾味🦐,系几出色嘅一道前菜,不过食得多嘅时候会几口渴,所以大家食完记得饮多少少水啦💧~
整体嚟讲今餐都几满意,菜式选择都几多,而且餐厅面积大,座位及空间相当宽敞,作为客人都觉得坐得几舒服,而服务员对答都好有礼貌💯,如果口痕想食下泰国菜嘅话都推荐大家嚟试下架~