2018-05-31
早排睇左Youtuber的介绍,佢极力推介呢间位于铜锣湾的Pizza店,今次同朋友一行7人就决定一试。朋友系7:30前已经去排定队,最后我们系8点到就有位了。餐厅系门口挂住个Notice,话8点未排到入餐厅内,就未必有位了,所以有心去食的大家,请尽早了。餐厅内不大,目测有20个位到,难怪要排咁耐队。环境暗暗地,播住的音乐有少少嘈。一共有11款的Pizza味道可以选择。如果大家同我一样,咩都想试下的话,可以拣一半一半配料都可以(唔洗另外加钱)。除左Pizza外,仲有好多人都推介的香蒜芝士焗面包、沙律、小食、意粉。价钱亦唔算特别贵。当大家决定食咩后,就要自行行到门口的Cashier落单。Cashier旁边就系Pizza烤炉,职员就系用呢个特制的烤炉去烤Pizza了。意大利肉丸的Portion睇落有D少,$98八粒肉丸。不过茄味都几㶶,不过如果多人食的话建议叫多份。另外,我们仲叫左一份粒粒鲜茄芝士沙律。以意大利牛奶芝士配合车厘茄及新鲜沙律菜,食落唔错,不过我个人认为个Basil特浓香醋落得多左少少,稍为盖过了材料的味道。我们有7个人,决定叫两个(小)13吋的薄饼。由于想试多几款Pizza味道
我们有7个人,决定叫两个(小)13吋的薄饼。由于想试多几款Pizza味道,我们决定两个都以一半一半的形式,试齐4种款式。第一个Pizza以肉为主,有白汁个个系Beautiful Chick (鸡味浓),以Mozzarella芝士、蕃茄、火箭菜、烤鸡、红洋葱、红椒及白汁整成,配料食落好香,不过个饼边有D硬。另外半边叫的系Meat de Cavemen (山洞人啖啖肉),食落都几Meaty,除左有谷巴火腿外,仲有美式肉肠、意大利肉肠,加埋红洋葱够晒香口。
另一个小薄饼就叫左一半好疯狂的Crazy Cheese (疯狂芝士),及超好食的My Parma (我的帕尔马)。芝士已经成为Pizza的好朋友,不同款式的Pizza都会见到芝士的踪影。我们7个都系好芝士之人,呢份包含四款芝士的疯狂芝士真系啱晒我们。入面除左有Mozzarella芝士、芳提娜芝士、意大利牛奶芝士及帕马森干酪芝士。另外,我们大赞的我的帕尔马除左有Parma Ham的感香外,更有新鲜的火箭菜及芝士,味道丰富,好食好食!
最后,我们叫左份大家都话「重口味」的香蒜芝士焗面包。如果你唔蒜得的,请...勿...动...口... 因为呢份芝士蒜蓉包无论用鼻闻定用口尝,都非常重蒜香!但由于我系有蒜之人,我就大爱呢份蒜蓉饱,劲正!
钟意我的分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续发掘有咩CP高的冰粮!(敬礼)