2017-12-09 316 浏览
今日朋友相约于元朗食放题, 近几元朗入住了多日式食肆放题是其中之一, 但呢间店食都算是座落市中心位置, 但入口真系几隠秘系内街稍一不留神就错过。店舖位于地库经过一条楼梯后就到了店内, 店内装修以木质为主, 天花挂咗闪灯好有气氛。入座后见点茶纸旁边推介+$98就有生蚝及松叶蟹任食+加埋人头$228, 每位$326都可以试试。食放题最紧要系由淡味到浓味先能食出食物的味道; 所以今次都唔例外先order生蚝、松叶蟹和刺生, 刺生选择除主打三文鱼和甜虾外, 还有油甘鱼、希灵鱼, 鲜带子和象拔贝刺生; 上菜速度好快, 我哋好快有得食, 刺生卖相好新鲜, 入口鲜甜无雪味, 唯一系象拔贝刺生太细食唔出佢的味道。炸物我哋先order大虾天妇罗和鱿鱼花枝, 然后是南瓜天妇罗和蕃薯天妇罗, 呢d都系即叫即整, 上枱后仲有d热, 粉浆薄食入口唔会一旧旧粉都唔错。烧物就order黄金烧蚝和盐烧三文鱼头, 两样都做得唔错. 黄金烧蚝用都芝士个味道好夹; 盐烧三文鱼头, 外皮有焦香, 但保持到肉汁唔太干, 调味清清哋又能带出鱼的鲜味。最后叫埋焗薯、枝豆和温室菠萝都好满足, 真系大快朵颐。而最惊喜系发现在韩国的生果

最后叫埋焗薯、枝豆和温室菠萝都好满足, 真系大快朵颐。而最惊喜系发现在韩国的生果味雪条, 真系超正!

呢到食物种类好多一次都食唔齐全.
生蚝、松叶蟹、大虾天妇罗和鱿鱼花枝
生蚝、松叶蟹、大虾天妇罗和鱿鱼花枝
三文鱼、甜虾、油甘鱼、希灵鱼, 鲜带子和象拔贝刺生
焗薯、枝豆和温室菠萝
焗薯
  • 三文鱼刺生、盐烧三文鱼头