2018-05-08 130 浏览
以前细个未有咁多连锁饼铺嘅时候,呢一啲传统嘅蛋糕小店就系我嘅至爱。细个经过都特别开心,总会喺厨窗外嚷住家人买这样买那样。这些小店买小见小,换来的是一间又一间倒模式的大店。好多膨胀剂,少了人情味。今日工作完,经过贵族饼店,好有旧时的感觉,决定缅怀下这份味道。原来贵族蛋糕喺太子都屹立左一段好长嘅时间,系咪100%嘅香港人店舖!椰汁蛋白挞奶白色,出面未见过!菠萝蛋糕真系出面未见过!50蚊半磅,95蚊一磅的曲奇!愈简单就愈难整,曲奇松化可口,淡淡牛油香!不过又唔会抢镜,好过份!最爱系合桃曲奇,合桃又补脑又脆!最啱下午茶食,送埋杯茶就一流。麦提沙脆脆有原味和咖啡味,只溶喺口不溶喺手!食落好似麦提沙入面咁,松化过人,几特别。之后就到主角,士多啤梨雪莓娘。未试过呢一款甜品,原来系糯米皮入边包住原粒士多啤梨和蛋糕,加埋忌廉。比一般糯米滋更精致!个外皮原来系用咗日本水晶粉制作,特别烟韧过人。而且入边嘅士多啤梨都好甜,成粒就系好幸福的感觉。

椰汁蛋白挞奶白色,出面未见过!

菠萝蛋糕真系出面未见过!

麦提沙脆脆