2004-01-31
自从试过深水步o既谭仔分店, 觉得佢地o的米线同鸡翼好食之后, 我决定要试齐几间o系深水步同长沙湾区内o既麻辣米线舖以作比较. 第一间要试o既自然系"谭仔" o既长沙湾总店啦.我系o系过年前o既星期五晚o黎食晚饭, 六点几七点已经爆满, 但因为礼拜五晚有手打o既兰州拉面供应, 所以就算搭台都要试一试.当晚试o左"麻辣鸡肉黑柏叶兰州拉面" (特辣; 加一送加3蚊, 麻辣汤底加3蚊, 兰州拉面底加6蚊; total大约系28-30蚊). 手打拉面算系烟韧但唔多弹牙; 鸡柳同深水步分店o既一样咁嫩滑; 黑柏叶爽口, 一o的都唔韧, 系咁多间同区o既麻辣米线舖之中做得最好o既; 特辣o既麻辣汤底比深水步分店o既特辣仲要辣好多, 花椒o既麻味都几够, 呢个辣度亦都系同区之冠, 差唔多冇舖能及(最接近o既系元州街美居中心o既"麻辣川米线"). 我自问都算系个食得辣o既人, 今次一路食一路o申o左成四五张鼻涕纸, 食得都算几狼狈. ^_^;;以云南式麻辣米线o既质素o黎讲, 谭仔o既长沙湾总店始终系有一手, 完全将佢o的徒子徒孙(长发街o既"四川麻辣米线") 或者copycat (兴华街o既"重庆麻
以云南式麻辣米线o既质素o黎讲, 谭仔o既长沙湾总店始终系有一手, 完全将佢o的徒子徒孙(长发街o既"四川麻辣米线") 或者copycat (兴华街o既"重庆麻辣米线") 比下去, 但呢度o既环境始终都系咁迫, 要同人台都之余仲要被迫闻二手烟, 食完要即闪, 好似打冲锋咁. 下次o黎食都系拣番o的非繁忙时间会好o的.