瞓到好晏嘅星期六,进入秋天,本应出街感到一阵凉意🍂,但系今日天气好闷热☀️☀️,所以喺佐敦行左几个圈....最后都系想食啲冻嘅嘢过往经过四国好多次,每次都见到客人坐都密密麻麻,所以我从来都未食过呢间餐厅,呢日下午两点半终于见到唔使等位,就入去时一时感受下点解呢间餐厅成日都咁多人🤔呢间小店大约坐到40人左右,枱面细细亦设有bar位。店员嘅服务态度亲切,好快就有店员安排座位同落单。小店除咗提供恒常嘅午餐定食,适逢天气热出咗夏日特色午餐,几乎全部都系冻嘅食物。你个$88嘅午餐有七件寿司、一个手卷同一碗稻庭冷乌冬。首先我认为份量啱啱好,星期六用$88食到呢个午餐算系超值之选~虽然日本人系唔会做三文鱼寿司,不过呢度都有港人口味嘅三文鱼手卷。三文鱼新鲜,紫菜隔左几分钟先食仍然脆,饭嘅软硬度适中,饭醋嘅份量亦平衡得到七件寿司包括有三文鱼、剑鱼腩、甜虾、带子、芥辣八爪鱼、海胆、蟹棒寿司,鱼刺身厚度适中,淡味、浓味的寿司都有。相信很多人会关心海胆的味道,虽然不至于鲜甜,但没有苦味,可以接受的。厨师没有在饭上加入Wasabi,客人自己根据个人喜好加入Wasabi和酱油。整体来说分量刚刚好,质素不俗。冷乌冬反而

特盛寿司 配 冷稻庭乌冬
三文鱼手卷
整体来说分量刚刚好,质素不俗。
冷乌冬
冷乌冬反而有惊喜水准!乌冬质地弹牙带有烟韧口感, 冷乌冬的浓度刚刚好,少许酱油味带有甜味,令人回味的一款。
超值价钱食到有质素的日本料理,可能就是牺牲咗舒适的座位吧。午餐需要搭枱,以多个碟子形式上菜的日本餐来说,桌子很小,所以要尽快把前菜吃完。
座位与座位之间位置很少,出入座位会经过其他客人的椅背, 很容易撞到别人,出入要小心。
总括嚟讲,虽然有不少日式餐厅午餐价钱比这里更便宜,但这里的质素比一般低于$100一餐的食物质素好,所以性价比很高,只要你不介意座位的确比较迫的话,我相信很多客人都愿意再回来吃吧!
2016-10-15
特盛寿司 配 冷稻庭乌冬