2019-05-06
今日谂住食lunch,成条街都系人,行到太子始创中心,都系成个商场都系人🤦🏻♂️行行下发现地下一层无咩人,就行落去睇下,发现有几间餐厅。我见到呢间台湾面,好似好吸引,啲坐位又阔,所以就入去试下啦。坐抵左之后,就睇下有咩食,原来呢间餐厅都支持环保,不主动提供饮管,但有需要可以问店员取饮管,非常人性化,抵赞👍🏻👍🏻餐厅主要食台湾野及一啲小菜,都几多选择。我叫左原味牛肉面,本来想试红烧牛肉面,但怕太辣。另外,我重叫左一个小菜,京葱爆牛肉,因为上次食左个一般般既葱爆牛肉,所以想食返个好味啲既。野饮方面,好多特式饮品选择,我叫左招牌推介,招牌生果茶👍🏻👍🏻等左一阵就上菜啦,好快手。先介绍下个小食先,酸萝白几好味,食完开胃啲👍🏻 如果之前食过啲浓味既野,佢都可以去除口腔内既浓味,等你可以食到黎紧食物既味道。主食方面,原味牛肉面,面线幼幼的,好似食紧北京拉面咁,好好口感。个汤底都好够味,一啖面加一啖汤,非常美味👍🏻👍🏻 牛肉亦都煮得好淋好入味,整体黎讲,系一碗几高质素既牛肉面。第二个主食,系京葱爆牛肉,佢地煮得好好,啲京葱无煮到过火,好爽口,牛肉都系无过火,好淋,做汁令两样食物组合埋一齐,非常野味👍
等左一阵就上菜啦,好快手。
第二个主食,系京葱爆牛肉,佢地煮得好好,啲京葱无煮到过火,好爽口,牛肉都系无过火,好淋,做汁令两样食物组合埋一齐,非常野味👍🏻 我估佢地系先煮牛肉,再轻轻炒下啲京葱,最后先一齐炒再加汁,先做到呢个效果,吾错吾错🥰
另外饮品方面,果然系招牌饮品,生果茶入面有不同果肉,有得饮,有得食,重要味道好清新,食完浓味既𩠌菜,一饮生果茶,去除油腻既感觉,非常值得加钱饮呢杯招牌生果茶👍🏻👍🏻
下次我会去试埋红烧牛肉面,希望吾会太辣😂 如果想食有质素既台湾野,可以去试下呢间台湾面,好抵食👍🏻