2022-03-10
今个星期继续寻觅小店,今次去左间唔隐世,反而位于元朗一条繁华街道上既清新小Cafe。AFTERTEN采用玻璃门设计,加上店内楼底高,感觉非常清新。我比较早到,霸左个望到街既靓位,可以望住繁忙既马路享受悠闲Lunch。话明Cafe,食物都系以Pasta、轻食和咖啡/茶为主。作为意粉爱好者,当然继续食 Pasta!今次叫左长柄西兰花鸡肉意粉,但因为疫情关系,食材短缺,无晒长柄西兰花,佢地转左菠菜,落单时都有问我o唔ok。谂一谂,菠菜同鸡肉都好夹,就照Go on了。另外单点一杯烘焙鲜奶 Hojicha Latte。🍝菠菜鸡肉意粉($88)虽然Menu描述比较简短,但都同预期一样系白汁意粉,亦食得出落左香草👍🏻白汁份量好足够,质地系偏簿身既,唔会挂好多系意粉上,所以唔会食到好「济」。鸡肉切成簿身一片片,方便同意粉一齐食。鸡肉本身味道偏清,唔系事先腌得好重味个种,比较似沙律中既鸡肉,偏清既鸡肉配上意粉既白汁亦都夹,感觉健康。而菠菜亦如预期一样好夹食材,佢比西兰花仲有个好处,就系可以索埋啲白汁👍🏻 估唔到一碟意粉,望上去份量正常,食落十分饱肚,我都算大食,但都差啲就食唔晒!😆☕️热烘焙鲜奶($45)
话明Cafe,食物都系以Pasta、轻食和咖啡/茶为主。
作为意粉爱好者,当然继续食 Pasta!
谂一谂,菠菜同鸡肉都好夹,就照Go on了。
另外单点一杯烘焙鲜奶 Hojicha Latte。
🍝菠菜鸡肉意粉($88)
☕️热烘焙鲜奶($45)
(有啲开心今次拉花终于唔系飞马😂)
无套餐价既情况下,单点饮品有啲贵,但不得不说杯Latte系值回票价‼️
Latte饮得出茶同奶既香味,尤其叫热饮,茶味超浓,不苦不涩,配上鲜奶香,又无抢到大家既味,十分出色👍🏻
店内播既音乐好柔和顺耳,不得不赞店内既木櫈坐得好舒服,好适合叫杯饮品坐系到Chill下、同朋友倾下计。
另外我仲好钟意佢地既杯垫,好靓!
系我享受Lunch期间,店内都开始多人,全部都系后生仔女,成个vibe 令我觉得返左大学campus 咁,好舒服。