2015-05-19 760 浏览
同公主喺旺角睇《复仇者联盟》睇咗差唔多两个半钟,我都要为自己个肚复仇一吓!由朗豪坊行落油麻地,砵兰街不知不觉由红灯区变成一条食街!同得公主食饭,唔食浪漫西餐,佢又点肯放过我呢?好彩,由朗豪坊行落嚟,不倒十分钟左右,遇见一间西餐厅!依家小店,环境浪费,装修布置都几有心思,公主都话几吸引!我自己觉得最吸引喺门口棵圣诞树,虽然同节日无关,但都几有艺术感!近来公主钟意食蚝,咁啱又买五送一,就咗佢哋两种主打生蚝《Noimoutier》同《Carlingford》!听返待应哥哥讲《Noimoutier》原来攞咗《2015 法国金蚝奖》!哗,我同公主都冇谂过可以喺砵兰街依头嘅小店可以食到咁豪嘅生蚝!除咗因为海水较咸外,蚝身都比较咸而味浓,爽口又富有口感!第二种喜出望外嘅喺《Carlingford》来自爱尔兰,相对较长身,较淡身同嫩身!两种提供嘅生蚝我都钟意,但较欣赏《Noimoutier》!享用完咁丰富嘅生蚝餐外,都喺时候入正餐!我哋两个人叫咗个《二人晚市套餐》,其实我个人建议叫《二人浪漫套餐》,咁会比较立适合!不过名称嘅嘢都唔重要,最重要啲嘢好食!前菜我哋选择咗《青苹果鹅肝多士》同《巴马火腿哈蜜瓜

Noimoutier & Carlingford
Noimoutier
Noimoutier
Carlingford

前菜我哋选择咗《青苹果鹅肝多士》同《巴马火腿哈蜜瓜》!
青苹果鹅肝多士
先讲《青苹果鹅肝多士》!其实卖相都几有心思,拍得住唔少高级西餐厅! 青苹果、鹅肝加上多士,三重口感一流唔在讲!青苹果嘅果酸味混和鹅肝独特嘅油香,令到整身冇咁油腻,味道更易入口,可见师傅颇有心思!
巴马火腿哈蜜瓜
《巴马火腿哈蜜瓜》效果一致, 巴马火腿本身喺一种长时间封干腌制嘅食材,味道本身咸味浓郁,斋食都难入口,所以多配上芝士送红酒!但师傅特意配上哈蜜瓜做前菜,更令我依个麻烦食客更心悦诚服师傅嘅心思同创意!
蘑菇汤
蘑菇汤
餐汤喺《蘑菇汤》,听返待应哥哥讲,依个 《蘑菇汤》混入好多唔同种类嘅菇菌,因此味道浓郁!菜式同心思都比较创新,但小弟个人就唔识欣赏,因为菌类太多,食唔到一种好主要嘅味道!而且再廷身再近糊状会更好!
纽西兰香草烧羊架
主菜选择咗《纽西兰香草烧羊架》!卖相唔算特出!但味道烹调得几好,羊膻味适中唔算太重,羊肉又容易砌开离骨!可见师傅处理羊肉技术了得!
鹅肝意大利饭
鹅肝意大利饭
《鹅肝意大利饭》卖相唔算突出,味道方面,算喺比较淡身,意大利应该再硬身啲比较好!不过见饭身偏圆又丰满,可见师傅坚持用上意大利米!实在令人佩服!
Tiramisu
Tiramisu
甜品自家制《Tiramisu》俾公主抢咗,所以冇得食!
Paulaner
不过,更喜出望外喺竟然依间砵兰街小店有 Paulaner 提供!真喺估佢唔到!真喺加唔少分!

虽然出品无咩巧夺天工功的摆设伴碟,但从品质的水准上可见师傅有一定嘅坚持同理念!无奈喺地理环境所限,出品同成本必须平衡,迎合食客味道需求,先可以喺旺角区依个租金高企嘅地方先生存!

依餐 total 636蚊,每人平均 320蚊!都叫合理抵食!
Noimoutier & Carlingford
Paulaner