2021-09-25
以前红磡的新川美食一星期至少食三次自从红磡分店折左之后就无再食过薯粉了因为太想念新川美食,所以就特意去太子店!店舖面积虽然不大,但系都算阔落,台同台之间唔会放得好逼,同以前红磡分店完全不一样!呢度仲有水吧,可以叫奶茶咖啡饮!唔知大家认唔认同,就系呢类薯粉米线舖头普遍都唔会太干净。但系新川美食打破我一向既体验,店入面嘅清洁都尚算可以,加上冷气够冻,我认为呢间薯粉店系可遇不可堂食的!坐低第一件事当然系睇餐牌酸菜系我嘅最爱,因为系其他地方食唔返呢个style!! 仲有冬菇同芝心丸,呢2个都系我最爱。但系食3𩠌又略嫌少贵,加上会太饱,食唔晒会浪费食物,唔舍得浪费薯粉但因为太少黎太子呢边,无乜机会食到,所以照叫2𩠌!!期待已久!!!!!!!!!!味道都系咁好!酸辣适中,同以前系红磡食嘅一样咁好味!老公话昔日情怀返晒黎!钟意薯粉系有纹路的那款,好似「S」形咁,特别索到汁,夹又易夹啲,唔会走来走去再配以肉碎同汤一齐食,每一啖都系享受!以前系红磡食时无食过小食,今日见到有就梗系要叫个食啦叫了一碟尖椒皮蛋呢度嘅尖椒皮蛋同某连锁店既唔同,系黄色的,而唔系黑色个种。老实说我对皮蛋就无研究,唔知道两者嘅分别呢
自从红磡分店折左之后就无再食过薯粉了
因为太想念新川美食,所以就特意去太子店!
呢度仲有水吧,可以叫奶茶咖啡饮!
唔知大家认唔认同,就系呢类薯粉米线舖头普遍都唔会太干净。
坐低第一件事当然系睇餐牌
但因为太少黎太子呢边,无乜机会食到,所以照叫2𩠌!!
期待已久!!!!!!!!!!
再配以肉碎同汤一齐食,每一啖都系享受!
以前系红磡食时无食过小食,今日见到有就梗系要叫个食啦
叫了一碟尖椒皮蛋
呢度嘅尖椒皮蛋同某连锁店既唔同,系黄色的,而唔系黑色个种。
老实说我对皮蛋就无研究,唔知道两者嘅分别
呢款面头落左好幼细既花生碎,除左惹味外都多了一份香气。
由于呢款皮蛋无红油浸住,所以食时都少了满口油既腻感
系另一个style 既尖椒皮蛋
今餐食到好饱,除左食到昔日情怀,仲饮到杯啱我口味嘅奶茶(茶底够浓)
新川美食,永远唔会令我失望