对于食嘅要求,色、香、味同镬气,真系缺一不可!嚟到上水嘅荣光粉面小厨,本身以为系食牛腩、鱼蛋嘅粉面舖,但原来餐厅嘅选择非常多,仲有小炒同唔少茶餐厅美食,系一间非常全面嘅港式餐厅,绝对可以揾到你嘅comfort food!花胶鸡煲翅唔好以为喺茶餐厅食花胶鸡煲翅就整得求求其其,荣光粉面小厨嘅花胶鸡煲翅用料十足。汤头味道以浓郁嘅鸡汤做基底,加上花胶同翅,系味道除咗鲜甜之外,仲带有胶质嘅质感,可知啖啖都充满骨胶原啦!菠萝生炒骨即叫即炸,非常香口!炸浆非常脆薄,咬开非常juicy,肉质嫩滑。除咗肉之外,菠萝生炒骨嘅重点又点少得菠萝呢?微甜嘅菠萝沾上酸酸甜甜嘅红醋酱汁,越食越开胃。金奖蒜香骨蒜香骨表层铺满炸蒜,卖相非常吸引。荣光粉面小厨特意用上猪肋骨嚟处理,火候控制得宜,肉质嫩滑,搭配住炸过嘅蒜粒一齐食,够晒惹味。金银蛋时蔬白菜仔加上咸蛋、皮蛋作金银蛋,浸住嘅上汤清甜,啱晒食完肉之后,有一种消除油腻嘅感觉。

花胶鸡煲

菠萝生炒骨