2023-03-02
去开中环,唔想求其食但又唔想食贵野。朋友介绍黎呢间东欧餐厅。小女孤陋寡闻都唔系好似系食乜。一入餐厅睇装潢就感受到东欧嘅气氛,仲有个假窗望住东欧景色。打开menu 先知原来呢度主打乌克兰菜。咁梗系要试下正宗嘅罗未汤(相传罗宋汤系乌克兰传统菜色,后来俾俄罗斯自称由佢地发明)。同我地平时饮开嘅罗宋汤完全两回事,红菜头味重,唔辣,而且冇咁咸。非常香口, 薯味香浓,薯仔切成丝再整成一块饼半煎炸,所以食到薯仔口感,唔会一咬就散。个酱系菇味嘅酱,唔浓味,点劲多酱都冇遮盖过薯仔香味,冇味仔大过主人婆,赞!用块包点芝士,面包少少脆,里面又少少软,似淰左嘅奶盐梳打饼味,牛舌超厚,但煮得劲淰,入口咬几野都吞得𠮶种,究竟炆左几耐先有呢个效果?!好正!一睇份量好似好少,但每旧都大大啖肉,同平时食开嘅冇得比!上菜时靓女侍应将一杯点左火嘅vodka 淋上面,十秒后火熄就食得。以为好重酒味,但完全唔会!有酒香但唔苦,味道恰到好处,肉质够淰,轻轻一切啲肉就离开骨头,非常好味,又一心机之作