2020-09-27
❀ Holy Gaw #湾仔 ❀❗️罕见摩登菲律宾菜 味道独特质素有保证❗️——————————————————嚟到呢间近期几Hit嘅摩登菲律宾菜餐厅,新开张已经获得唔少人大赞🤩原来大厨仲喺著名意大利餐厅carbone同埋墨西哥餐厅Chino做过,凭着佢嘅经验同埋对家乡菲律宾菜嘅认知,开咗呢一间香港罕见嘅菲律宾fusion菜餐厅🥳话说我其实去过菲律宾旅行,试过唔少当地嘅菜式,佢地好钟意运用猪肉同烤嘅方法,味道就较为香浓,甜品就一定唔少得Ube( ´∀`)返到香港之后一直好怀念,终于可以喺呢度寻觅返少少当时嘅回忆。.餐厅唔算太大,但装修有种波希米亚风格,感觉舒服,而且服务亦都好好☺️菜式就并非传统菲律宾菜,而系参考菲律宾煮食方法制作出独特令人感到新奇嘅美食!.☞ Gaw’s carbonara $188叫carbonara其实有啲误导成份,但我觉得好味过carbonara🤣!先讲酱汁完全同蛋汁芝士忌廉且唔上关系咁滞,味道浓郁有肝酱味,略带少少内脏嘅味道,再加上猪肉、猪耳、洋葱、红椒、豆角等等制成。面条用上我最喜爱嘅宽条面tagliatelle,煮到al dente,挂汁能力一流🥰!成件事非常独
❗️罕见摩登菲律宾菜 味道独特质素有保证❗️
——————————————————
☞ Gaw’s carbonara $188
成件事非常独特,绝对值得一试!
味道: 4.5/5 性价比: 4/5
☞ Moo Salpicao $258
用上美国tenderloin🐮煮到粉嫩约五成熟,唔系入口即溶𠮶种,而系油脂较少,腍身带点咬口,牛味超重!
配上健康椰菜花饭,加上大量蒜头粒,同埋自家制酸酸甜甜洋葱香气嘅酱汁😋!
相对上呢款较为常见,但味道都绝对唔错!
味道: 4.2/5 性价比: 4/5
☞ Icecream sandwich🍨$58
每台必叫嘅甜品!
自家制嘅菲律宾面包pandesal,外层有少少似冬甩嘅皮,但内里组织带点韧性,几特别,今次仲比我遇上有斑斓味道嘅面包😍!
夹住自家制菲律宾特产嘅Ube紫芋雪糕,唔会太冻太硬,夹埋面包一齐食真系几好味!
另外仲有牛油果味选择。
味道: 4.3/5 性价比: 4/5
整体来讲呢间餐厅嘅食物甚有特色💕而且味道绝对唔会令人失望,虽然唔算平,但非常值得一试,大力推荐!